Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, februari 10, 2012

AlzheimerFortsätter med att beskriva hur presentation sker på Fråga doktorn programmet på mañana uno med exempel från intressant Alzheimer-forskning. Idag handlade det om en studie om ett medel som lovar en del avseende behandlingen av Alzheimers sjukdom. Medlet finns redan som behandling av en hudcancertumör och heter Bexarotene. Nu är undersökningen gjord på råttor varför det lär ta ett bra tag innan det eventuellt kan bli ett medel mot Alzheimer. Emellertid för att ta illustrationen först så tror man att Alzheimer beror på de nystan av fibrer man ser i hjärnan och som består av amyloidtrådar. Vad Marilu gjorde idag var att hon helt enkelt stickade och visade garnnystan för att hamra in att det handlade om Alzheimer och amyloidnysta.
Teorin är att Alzheimer beror på en oförmåga att rensa hjärnan från amyloid som bildas naturligt. Man har funnit att apolipoprotein (ApoE) underlättar denna rensning. ApoE är transportör av kolesterol . Medlet Bexarotene tycks kunna öka bildningen av ApoE.
Människan har tre olika generav ApoE. De som har genen ApoE4 tycks ha ökad risk att få Alzheimer och minskad förmåga att rensa hjärnan på amyloid.
Forskarna fann att Bexarotene snabbt ökade bildningen av ApoE, och att det också snabbt förbättrade råttornas minne och betende och även de sjukliga förändringar man ser vid Alzheimer. (Man har djurmodeller av Alzheimers sjukdom precis som man har djurmodeller av MS). Man använde tre modeller av Alzheimer' och man förbättring av samtliga. Vad man har sett vid behandling med andra medel är att det tagit månader innan man sett påverkan på amyloidplacken men här hade 75% minskar på något dygn.
Undersökningen är gjord vid Case Western Reserve School of Medicine av bland annat Paige Cramer och professor Landreth.

2 kommentarer:

  1. Anonym3:56 em

    Hejsan! Nu ligger Bruce Fifes bok "Stoppa Alzheimer nu!" i pipen skall bli mycket intressant. Du får låna den när du kommer hem om du vill! Var i helgen på utbildning i hårmineralanalys och där snuddades det vid MS och dess koppling till obalanser i grundämnena i kroppen.
    Ha det fortsatt bra!
    Grannen

    SvaraRadera