Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, februari 01, 2012

DN skriver om LCHF trenden

Idag finns blera artiklar om LCHF trenden i DN. Idag ság jag dessutom ett avsnitt pá spansk TV som berättade om en studie om att mj¨lk förbättrar minnet.
DN skriver bland annat om de som tjänar pä LCHF trenden och det har v¨l aldrig varit nägon tvekan om att man ¨ver kan göra pengar pä den typen av kost liksom pä kolhydrater. Att mejeri och k¨ttindustri gär na ser en LCHF trend är självklart. Om jag hade kossor skulle jag fröjda mig ¨ver  denna trend, kanske mindre om jag vore en ko .

I en artikel skriver man i DN Under trettio års tid åt svenskarna också lite mindre fett. Men vi fortsatte ändå att gå upp i vikt och drabbades av hjärtsjukdomar. Det behöver alltså inte vara fettet i maten som är boven.  Det där tror jag inte ett dugg pä. Det är skulle jag tro ett falskt samband. Det ¨r nog inte samma m¨nniskor som ätit enligt alla regler och som ligger bakom epidemin av overvikt. Det ¨r nog mer komplicerat ¨n sá. Däremot tror jag det är mánga som kämpat mot övervvikt som ocksä försökt att ¨ta fettsnált och inte lyckats ( medan andra faktiskt lyckats).

En sak man missat i debatten tycker jag är att man faktiskt i gruppen som blivit sjuk i hj¨rtsjukdomar under de senaste 40 áren troligen att i sig mycket transfetter. Fortfarande finns kanske transfetterna i margariner som matfabriker anv¨nder. Vad man vet om fetter är att konstgjorda tranfetter ¨r skadliga. I en norsk artikel som jag skrev om nyligen sa en kostforskare att ¨ven biologiska transfetter var negativt  och att det kunde vara en av orsakerna till att rött kött tros ge upphov till tjocktarmscancer mm.
Det andra man vet om fetter säkert ¨r att omega 3 ¨r nyttigt.
 Beträffande övrigt vet ma ingenting bestämt- det beh¨vs mer forskning.

Omega 9 tycks vara neutralt.
Beträffande MS och fetter finns enligt min mening starkt stöd f¨r att minimera mättade fetter frán Swanks studier. Men det ¨r klart 100 %igt bevisat är det inte och lär aldrig bli. Det är alltör komplicerade studier. Och vem vill lägga pengar pá dem, även om MS är vanligaste orsaken till handikapp hos yngre

Det är i alla fall bra att detta tas upp i DN. Faktum är att idag är det färre som äter fem eller flera frukter eller grönsaker. Det har minskat från 42 till 26 procent hos vuxna under 40-72 år under de senaste tjugo åren.. Se artikeln om fetma. Man äter mera rött kött och snabbmat.Det finns ganska gott stöd för att den sá kallade medelhavsmaten är gynnsamt för hälsan och är den som bör rekommenderas för människor i allmänhet. Att äta fett  i st¨llet för frukt och grönsaker tror jag ger betydande hälsorisker. Extrem LCHF tror jag inte pä. Däremot tar LCHF arna ofta upp den psykologiska aspekten att det finns en beroendeproblematik i överätandet. Man kallar det sockerberoende men bortser frán att man ocksä kan blir beroende av fett och av salt som ocksä kan vara kraftigt stimulerande till att vilja äta. Men att man tar upp beroendet ¨r en viktig sak.
3 kommentarer:

 1. Anonym9:41 fm

  Hej Sune!
  Vill korrigera dig lite. Att äta LCHF är INTE att byta ut frukt och grönsaker mot fett! Ovanjordsgrönsaker är BRA och du får gladeligen äta så mycket du vill! Däremot de grönsaker som växer i backen innehåller för mycket kolisar så de skall man föröka dra ner på. Beträffande frukter, notera EJ bär, så innehåller de väldigt mycket socker vilket inte är bra. En stor mängd fruktos är inte bra för våra kroppar. Se föredrag med Robert Lustig. Idag är frukterna så hårt drivna att näringsinnehållet är en bråkdel mot det var för länge sedan tyvärr! Jag såg någonstans att idag måste man äta åtta apelsiner istället för en för att få i sig samma mängd näring. Jämför näringsinnehållet i inälvsmat jämfört med frukt.
  Fetmaepidimin har slagit till mot medelhavsländerna och i bl.a. Grekland är det idag större problem än i Sverige beträffande överviktiga barn. Medelhavsdieten syftar på en diet som många inte följer i dessa länder.

  Dessutom framkommer inte att äta LCHF är att rena produkter med så lite kemiska tillsatser som möjligt.
  Säkerligen så passar inte LCHF till alla människor men för diabetiker och överviktiga är det ett mycket bra alternativ att reducera kolhydratintaget och äntligen få känna sig mätta och återfå hälsan. Naturligtvis så innebär det en ökning av intaget av fett. Men det är ju energität mat så det blir inte berg av fett.

  Jag tycker det är mycket bra att du granskar och ifrågasätter LCHF. Du gör det på ett bra sätt. Jag tror inte LCHF är lösningen på allt utan att det är betydligt mer komplicerat än så vilket tiden säkert kommer att utvisa.
  MVH
  Grannen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Granne.
   Faktum är att i praktiken så drar man ner på mängden frukt och grönsaker och i stället ökar mängden fett, vilket jag tror är en ohälsosam trend,
   även om LCHF kan hjälpa personer med övervikt och följdsjukdomar. Däremot är det nog så att det inte fungerar för alla, kanske bland annat på grund av att fett och salt också stimulerar begäret och beroendet.

   Jag ser härpå Teneriffa att man har en kraftig epidemi på gång med övervikt, men det är heller inte så att man äter vad som betecknas som medelhavsmat numer.
   Det är mycket pizzor, snabbmat och drycker med mycket socker så det går nog inte att skylla den fetmaepidemin på vad som menas med medelhavsmat, snarare på grund av att man bytt ut det nyttiga i medelhavsmaten med grönsaker och frukt mot mera kött och snabbmat. Det finns definitioner på vad som menas med medelhavsmat och vilka faktorer i den som är kopplat till bättre hälsa.

   Beträffande frukter så ingår det i medelhavsmaten och är kopplat till bättre hälsa med mindre hjärt och kärlsjukdomar, mindre cancer i lever och tjocktarm och mindre degenerativa sjukdomar i hjärna.

   Det är naturligtvis bra om man kan odla själv ex.äpplen och liknande och på så sätt få sin frukt på ett mera naturligt sätt. Inälvsmat är jag försiktig med. Till exempel lever och njurar tillhör kroppens reningscentraler.
   Hälsningar Sune

   Radera
 2. Anonym3:13 em

  Fett är vad jag förstår det smakbärare och i kombination med socker och även salt så är det inte bra. Jag har slutat med salt så långt det går och har inget sug efter det. Jag äter proteiner, fett och lite kolhydrater. Som en human LCHF-are så skall det inte dras ner på grönsaker även om så är fallet. Vad det egentligen handlar om är att inte trigga insulinutsöndringen vilket görs tå man tillför kolhydrater. Mängden vad kroppen tål är individuellt där. Det handlar om att begränsa kolhydratintaget och det handlar då om halvfabrikat, goddis, glass, frukt, mjöl, läsk, juicer, pasta osv. Inget konstigt i sig och allt det där vet du redan! Kolhydraterna är inte nödvändiga i sig men däremot kan en del näring som är i de produkterna vara viktiga. De lärda säger att genom att äta LCHF-kost får man i sig det mesta i erfoderliga mängder. Med några få undantag t.ex. c-vitamin. Omega 3 och d-vitamin är vi överens om att det behöver vi och är viktiga. I en kolhydratrik kost och med vissa fetter får vi i oss för mycket omega 6 i förhållande till omega 3 och med att äta LCHF så bättras det förhållandet. Våra kroppar lagrar och använder mättat och triglyceriderna är väl till stor del bestående av det så mättat fett är inget främmande för kroppen som däremot transfetterna är! Men, men.. jag vet att du mår bra på den kosten du äter och det är det viktiga och den har många delar som är gemensam med LCHF. Rena produkter, minimera salt, d-vitamin, omptimera omega3, bort med sockerprodukterna, är grönsaker, bort med transfetter.
  Hälsningar
  grannen

  SvaraRadera