Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, februari 10, 2012

Kost och ADHD
På Dagens Medicin och i DN kan man läsa om en holländsk studie av 100 barn med ADHD som delades in i två grupper. Jag förstår inte riktigt vad det innebär då man skriver att man uteslöt så många komponenter som möjligt i en grupp ,vilket kunde innebära att man bara åt ris, kött, grönsaker, päron och vatten plus potatis. I andra gruppen åt (rekommenderades) man normal hälsosam kost.
Hur det här såg ut kan inte jag läsa ut av vad som står i Dagens Medicin men det viktiga kanske är kontentan att man fann att det hade effekt på barnens symtom. Vid ADHD ( jag kan ganska lite om detta) har man en skala där man poängsätter symtom och maximalt är 57. Här minskade summan med 23,7 vilket kan låta ganska mycket men det vågar jag inte äta upp min hatt på.
Den här metoden till behandling görs också genom att man testar för allergier mot mat, men det tycks man inte ha gjort här ( inklusionen gjordes oavsett om deltagarna hade känd överkänslighet eller inte). Då barnen återgick till vanliga kosten återkom symtomen.
Den här metoden håller man på att utveckla i Holland. Man brukar då göra så att man startar med ganska få ämnen som man äter, kanske ris, kött, grönsaker, päron och vatten plus potatis och vete.
Sedan då symtomen minskat smyger man in ett ämne i taget och ser vad som fungerar och vad som ger försämring. Nån skriver i en kommentar att hon inte skulle vilja ge sin 14 årige son det här, men man får tänka på att det är temporärt och man återinför ämnen om det nu är så att detta fungerar. Kan man minska på ADHD symtomen tjänar ju individen mycket på det.Har också fått tips att läsa om SCD kost speciell kolhydrat diet som används vid ADHD samt även vid tarmsjukdomar som ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Har dock inte hittat så mycket forskning om det hittills får titta närmare på det vid tid.

1 kommentar:

  1. Micke.S3:39 em

    Den efterlängtade boken om kopplingen mellan kosten och våra moderna sjukdomar är nu klar, rekommenderas varmt !

    http://gluten-celiaki.blogspot.se/2012/07/boken-om-kopplingen-mellan-kost-och.html

    SvaraRadera