Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, februari 08, 2012

spegelneuron och den andra befolkningsexplosionen


Jag brukar titta på Mañana Uno, där man har ett stort inslag om hälsa varje dag, av typ Fråga Doktorn. Man tar allting mera bokstavligt i Spanien än i Sverige. När reportrarna skall berätta om en översvämning står de i gummikläder högt upp till midjan mitt i vattnet, handlar det om den aktuella kylan och snön så står man också ute påpälsade och intervjuar människor eller berättar om hur halt det är.
En hel del i programmet handlar om den andra befolkningsexplosionen, dvs fetmaepidemin som är mycket påtaglig även i Spanien. En dag hade ankaret i programmet Marilo framför sig en text-obesitas, bestående av plastbokstäver, när hon skulle tala om hur allvarligt fetma-obesitas är hade hon en hammare som hon bankade på bokstäverna med tills de blev alldeles pulveriserade.
 Idag åskådliggjorde man spegelneuronen, genom att Marilu och ”husdoktorn” satt mitt emot varandra och den ena tog chip och då gjorde den andra det också. Programmet handlade idag om depression men just den delen var en bra illustration av en av orsakerna till fetma- man imiterar andra- har man chipspåsar eller som för 100 år sedan ostbågar framför sig vid TV så smittar den ena personen den andre till att äta om han/hon tar en chips bit,osv- snart är påsen tom . Kanske en av orsakerna till att man funnit att om det finns överviktiga i familljen, bland vännerna är det lättare att själv bli överviktig.
Här är kost man tog upp som bra mot depression.  Annat man tog upp i det sammanhanget var att man med genetisk bestämning börjar kunna skräddarsy vilken medicin och behandling man behöver mot depression.

2 kommentarer:

 1. Intressant att läsa om hur länder som är så nära varandra men ändå ser så olikt på saker:). Det ligger mycket i chipsätandet, det smittar av sig.
  Önskar dig en fortsatt bra vistelse!
  Hälsningar messan

  SvaraRadera
 2. Tack Messan. Det är lite roligt att se på de här skillnaderna. Vi har mycket att lära av varandra.
  Hoppas du har det bra i vintern i Sverige. Det är just nu inte så varmt här heller.
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera