Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

fredag, juli 20, 2012

En sjätte studie som tyder på att D-vitamin påverkar om man får skov eller inte



En sjätte studie om samband mellan halt av vitamin D (25-OH-D) i blodetoch skov av MS av Pierrot-Deseillgny med flera.

 

Service de Neurologie 1, Hôpital de la Salpêtrière, Assistance Publique-Hôpitaux de Paris, Université Pierre et Marie Curie (Paris VI), Paris, France
De fem andra studierna.
En observationssstudie, där man gav 156 patienter med skovförlöpande MS i genomsnitt 3010IE per dag. Patienterna stod på bromsmediciner (basmedicinering: beta-interferon eller glatirameracetat) och deras ursprungliga värden av 25-OH-D var lägre än 100 nmol/l=40ng/ml).
Man följde upp hur ofta patienterna fick skov 29.8 månader i genomsnitt innan de fick tillskott av D3-vitamin och sedan 29,1 månader med tillskott.
Halten 25-OH-D3 mättes för man gav tillskott och flera gånger under tiden man fick tillskott.
Resultat:Hos 76 patienter föregicks tillskottet av D vitamin av att även bromsmediciner tillsatt och hos 80 började behandlingen samtidigt.
I genomsnitt steg halten D3 49 ± 22 nmol/l till 110 ± 26 nmol/l . Man fann ett starkt samband mellan skovfrekvens och nivån av 25-OH-D3 i blodet (p < 0.0001, en möjlighet på 10 000 att resultatet beror på slump), vilket kan tyda på att vitamin D3 påverkar skov. För varje ökning av 25-OH-D3 i blodet med 10 nmol minskades incidensen av skov med 13.7 procent. Ovanför nivån 110 nmol fann man här en platå på kurvan till skillnad mot andra studier.
Det mesta D-vitaminet får vi via solen.

Lite om sol och D-vitamin:
Ju längre man bor från ekvatorn ju mindre D-vitamin får man via solen. D-vitamintillskott är dock ett bra alternativ.  Man behöver dock inte sola mer än kanske 20-30 minuter för att få tillräckligt med D-vitamin. Är man äldre, överviktig, har mörkare hud behövs mer. Man avråder från att sola mellan 11-15 ungefär, tyvärr är det just under denna tid D-vitamin bildas. När man badar och simmar når solstrålarna huden och D-vitamin bildas.

4 kommentarer:

  1. Anonym11:28 em

    Hur skulle vi fått tag i denna info om inte du framfört den till oss Sune! Enormt tack!

    SvaraRadera
  2. Buster9:13 fm

    hm...?
    En artikel från 2010.
    --------------------------
    - Det är sant att väldigt stora doser av den aktiva formen av D-vitamin kan blockera sjukdomen i djurmodeller. Men det orsakar oacceptabelt höga nivåer av kalcium i blodet och vi vet att personer vid ekvatorn inte har så höga nivåer av kalcium i blodet trots att de har få fall av MS.

    - Det verkar peka på att det är något annat än D-vitamin som är förklaringen till det geografiska släktskapet.

    http://www.nyfikenvital.org/?q=node/2786

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  3. tack för kommentarerna!
    Det finns även en svensk studie som tyder på att det är något mer än D-vitamin som kan inverka vid sol: http://suneoverhagen.blogspot.se/2012/02/inte-bara-d-vitamin-i-solsken.html
    Det är riktigt att om man ger det aktiva vitaminet 1,25 (OH)D3 har man risk för höga calciumvärden i blodet men ger man 25 Cholecalciferol som omvandlas enligt bild ovan till 25(OH)D och sedan till det aktiva sker inte detta förrän vid höga intag . Det är strängt reglerat med olika enzymsystem.. Många immunceller har enzymer spm kan producera det aktiva E vitaminet ur det inaktiva. Bland annat där kan känsliga punkten finnas, där det behövs mer av 25(OH)D för att det skall fungera och med detta aktiva D-vitamin ökar inte kalciumnivåerna:
    " Numerous immune cell types, however,
    have the ability to express 25(OH)D-1α-hydroxylase (CYP27B1) and actively"form 1,25(OH)2D." (http://arno.unimaas.nl/show.cgi?fid=21812)
    Om inläggets studier med D-vitamin som behandling visar sig stämma även i större studier kommer vi att veta betydligt mer. Dessutom vet man i dag en hel del om den biologiska verkningsmekanismen.

    Dessutom finns det troligen ytterligare saker som kan spela in med att vara ute och fysiskt aktiv- kanske har det med melatonin att göra, eller något annat, kanske bara detta med fysisk aktivitet???
    MVH
    Sune

    SvaraRadera