Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, januari 21, 2010

Om fett ur olika synvinklar

Omega-3 kan verka skyddande vid hjärtsjukdom
I Dagens Medicin kan man läsa om omega-3 och dess inverkan på telomerer. Det verkar som den halt av omega-3 man har i blodet kan påverka en cells livslängd genom att det skyddar telomererna från att förkortas. I en undersökning med bland annat nobelpristagaren Elisabeth Blackburn fann man att ju högre halt man hade av omega-3 i blodet, desto bättre klarade sig kromosomerna mot förkortning. Förkortning av telomerer anses vara en del av åldrandeprocessen. Telomerer är en sorts "hattar" som sitter i ändarna av kromosomerna som en sorts skydd. Stress kan också påverka telomererna, vilket jag skrev om här.

Övervikt som 18-åring ökar risk för MS
.
Överviktiga unga flickor har ökad risk att utveckla MS kan man läsa om i Läkartidningen. Undersöknningen är en del av det stora materialet Nurses health study I och II omfattande 238 371 kvinnor i åldern 25–55 år. Det var bland annat i en studie på detta material jag första gången läste belägg för att d-vitamin skyddar mot MS, även i så liten mängd som det som ingår i multivitaminpiller. Man har också tittat på sambandet MS och mättade fetter men hittade inget samband. Det senare kanske inte så konstigt eftersom det troligen skall vara en mycket skärpt diet avseende mättade fetter som kan hjälpa. Mindre än 15 gram per dag och det är mindre troligt att man hittade det i materialet. Under den tid sjuksköterskorna följdes utvecklade 593 MS.
Endast de som var överviktiga i tonåren hade ökad risk. Övervikt som barn eller som vuxen inverkade ej. De med mycket stor övervikt , BMI>30 hade en dubbel risk att utveckla MS. Måttlig övervikt var endast en liten ökad risk.
Svaghet i studien skriver man är att man fick in materialet med "självrapporter". En svaghet som vidlåder även de andra studierna om d-vitamin och mättade fetter.

Det kommer lite rapporter då och då. Just de här kanske det kan vara svårt att koppla samman mer än att man kan läsa om dem ungefär samtidigt. Vad beror fetma i barndomen på? På vilket sätt kan det påverka risken att få MS. Vore också intressant att se en studie om omega-3 och MS-risker. ???

2 kommentarer:

 1. Anonym1:39 em

  Hej

  Övervikt var inte det som gav mig ökad risk för MS. Har aldrig varit överviktig, inte ens i barndomen (nu = 43 kg, 163 cm lång). Var förvisso stor som nyfödd = 4,4 kg :-))
  Njut i värmen och solen!

  A. Biel

  SvaraRadera
 2. Anonym6:18 em

  Hej,
  nej övervikt är nog bara en av manga riskfaktorer. jag vet inte riktigt vad jag skall peka ut för min del.
  Just nu regnar det här men det är fullt njutbart att ga ut.
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera