Jag har läst en del om MS och träning senaste dagarna. Och en del har handlat om träning och vad det gör vid MS. Kom då till detta om samband mellan MS och hjärnans plasticitet.
Röd dam i grön park
Det har tidigare gjorts en del undersökningar avseende om hjärnan har en förmåga att reparera sig i samband med stroke och andra skador. Jag har inte något direkt om MS och detta. Men här är några rapporter, som visar att vissa ämnen påverkas på ett sådant sätt av träning, så att de skulle kunna medverka i en reparerande process och också nervskyddande. Det handlar om tillväxtfaktore, stresshormoner och ämnen i immunförsvaret.
Det finns en del undersökningar om fysisk aktivitet och att det möjligen kan påverka sjukdomen MS förlopp. Det är förvisso bara hypoteser och ej på något sätt bevisat att så är fallet, men tankarna finns, en del undersökningar är gjorda. Man kan till och med hitta tankar kring att själva sjukdomen kan påverkas. Man har studerat olika kemiska faktorer, tillväxtfaktorer för nervvävnad, som anses vara viktiga för hjärnans reparativa och uppbyggande faktorer, och funnit att dessa påverkas av fysisk träning. Gold S.M med flera rapporterade om detta i Journal of Immunology 2003. Man har också tittat på hur stresshormoner och ämnen i immunförsvaret kan påverkas av träning, och forskar på om dessa påverkas på ett gynnsamt sätt av fysisk aktivitet. White och Castellano har gjort två rapporter om detta i Sport Medicine 2008, part I, part II.
Därefter är det högst troligt långa vägar att gå innan man vet något i dessa frågor. Det finns dock inte något idag som säger annat än att träning är välgörande vid multipel skleros.
Önskar dig ett fantastiskt gott nytt år! Vi har varit i Thailand över julen och nyåret, underbart!
SvaraRaderaMå så gott!
Intressant det där. Har själv försökt hitta så mycket det går om ms och träning men hittar bara lite småstudier.
SvaraRaderaHär är en gjord i Danmark som jag haft lite koll på. Säger inget om hjärnan men den tyder väl på att det inte är fel att träna med ms iaf ;)
http://www.neurology.org/cgi/content/abstract/73/18/1478?hits=10&RESULTFORMAT=&FIRSTINDEX=0&maxtoshow=&author1=Dalgas+U&HITS=10&searchid=1&resourcetype=HWCIT
Tack än en gång för all info du delar med dig av!
Bästa Hälsningar
Daniel
Tack för din hälsning! Det låter gott att du också ska få åka iväg igen, eller som vanligt:) till ett varmare klimat och få njuta. Det är verkligen underbart, för både kropp och knopp.En kontrast i livet som vi så väl behöver.
SvaraRaderaAllt har gått bra här...trots allt.
Ha en fantastisk tid utomlands!
Varm hälsning messan
Hej
SvaraRaderaTack för hälsningarna och jag är glad att du haft det så fint på resan messan. Jag tycker mig känna av kroppen lite mindre då jag kommer ner i värmen. Den liksom tystnar.
Hälsningar
Sune
Hej Daniel
SvaraRaderaTack för din länk. Jag har sett liknande undersökningar som du länkat till, så beträffande att den träningen fungerar bra vid ms, är det en hel del som talar för. Jag tror att man får försöka med delar från olika områden, träning, d vitamin, kost, mediciner så kanske man kan hålla "det där" stången.
Det finns en del genomgångar av träning vid MS på nätet. du kanske har sett FYSS. se, där Ulrika Einarsson och Jan Hillert skriver om MS och träning. Där finns även en referenslista.
Man skriver där att träningen inte kan påverka själva sjukdomen. Jag vet inte riktigt var man tar detta ifrån; det kanske är lika litet studerat som kost, där man också som jag ser det övertolkar det faktum att det inte finns "evidens"( absolut säkra vetenskapliga bevis) för att säga att kost kan påverka sjukdomen MS, till att säga att det har forskats kring detta och det har visat att det inte fungerar, vilket man ser och hör. Jag tycker bara man kan säga att det inte finns forskning om och kring träning och "påverkan" på sjukdomen MS. Däremot finns möjligheten att så skulle kunna vara fallet, vilket de studierna jag hänvisade till i inlägget stöder.
Hälsningar Sune