Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

måndag, januari 04, 2010

vamos a bailar este tango

När man undersökte en grupp äldre mellan 61 (whoops, där blev jag äldre) och 90 år tror jag det var, som fick lära sig att dansa argentinsk tango och jämförde den med en annan grupp som fick gå regelbundna promenader fann man att gruppen som fick lära sig dansa tango fick bättre balans, hållning och koordination plus att dom klarade sig bättre i kognitiva test. I övrigt var grupperna jämförbara matchade beträffande ålder, kön mm. De blev alla utplockade därför att de hade ramlat( och förmodligen sökt vård för det under året före studien).

Studien gjordes av Patricia McKinley vid McGill universitetet i Montreal. Den är bara en av många som visar att en stimulerande miljö är viktig för träningens resultat. Det finns många studier som tyder på detta; inte minst tycks det vara så att det kan skjuta fram insjuknandet i Alzheimer, men det finns även studier avseende andra sjukdomar som Parkinson mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar