Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

torsdag, maj 13, 2010

en tid nu kommer jag att skriva mycket om D-vitamin, det är för att jag håller på att ta reda på så mycket jag kan om det.

Mörka trånga gränder fanns i Sverige också, som kunde göra att man fick D-vitaminbrist. Idag finns andra faktorer som kan göra åstadkomma samma sak. Det kan vara att man tillbringar all tid så solen skiner inomhus, man kanske använder starka solskyddsfaktorer ständigt, man kanske täcker sig med kläder som förhindrar att något D-vitamin skapas





Två färska studier:
Graviditet och D-vitamin

Gravida kvinnor har låga D-vitaminvärden; åtminstone i USA enligt denna rapport där Adit Ginde är huvudförfattare. Adit är biträdande kirurgiprofessor i Denver, Colarado och arbetar med akutmedicin och epidemiologisk forskning. Studien omfattade 928 gravida och 5173 icke gravida kvinnor mellan 13 och 44 år. Medelvärdet för D vitamin (25(OH)D) var 65nmol /liter för gravida och 59 för icke gravida. Antalet som låg under värdet 75nmol/liter (=vilket man här satt gränsen som låg) var 69 procent för gravida och 78 för icke gravida. Man fann också att värdet i början av graviditet var mer lika ickegravidas medan de i sista tredjedelen hade högre värden, talande för att man det D-vitamin man börjat ta i samband med graviditeten börjat ge påverkan på halten av D-vitamin.

Slutsats blev av kvinnor i barnafödande ålder har ofta D-vitaminbrist och att det förbättras av det rekommenderade D-vitamin intaget vid graviditet 400 IE. Sannolikt behövs större intag.

Det finns inget absolut värde för vad som är lågt. I denna studie <75nmol/l

Bröstcancer och D vitamin

En annan relativt färsk studie talar om att bröstcancerrisken kanske minskar om man ger D-vitamintillskott. Studien publicerades den 14 april i American Journal of Nutrition. Man fann också ett sådant samband för intag av kalcium.

De som åt mer än 400 IE D vitamin hade mindre risk att få bröstcancer än de som inte åt något.

Det fanns dock inte några dos response samband, dvs ju mer man åt av Dvitamin desto mindre bröstcancer. Sådana samband brukar anses statistisk säkrare än då man inte hittar några sådana samband.

Det fanns också ett antal faktorer som kunde ha påverkat resultatet och det behövdes fler studier för att undersöka det eventuella sambandet mellan lägre risk för bröstcancer och högre doser av D-vitamin enligt författarna.

2 kommentarer:

  1. Anonym8:45 fm

    Vill tipsa om en artikel om D-vitamin i JAMA (Journal of the american medical association)
    Hälsn Mia

    SvaraRadera