Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, maj 04, 2010

Stamcellstransplantation, en rapporterad studie




30 patienter med svår MS har genomgått stamcellstranplantioner i Ottawa. Man inledde studien 2000 och har nu genomfört den 30. Mark Freedman som ledde studien säger att inflammationen har försvunnit hos praktiskt taget hos alla som genomgått transplantation med egna stamceller. Tekniken går ut på att man plockar ur stamceller från den egna vävnaden, sedan slår man ut hela immunsystemet med kemostatika varefter man implanterar de egna stamcellerna och sedan utvecklas det nya immunförsvaret ur detta.

Den senaste patienten intervjuas och säger att han upphört försämras och hoppas på att han också skall förbättras vilket vissa som genomgått behandlingen gjort.

En patient har avlidit som följd av att levern skadades av behandlingen.

Man vill inte ta ordet bot i munnen, säger forskaren Mark Freedman men resultaten är hoppfulla. Man kan läsa om detta i Vancouver Sun.

Om stamcellsforskning handlade också Vetenskapens värld den 3 maj. Det handlar om de bakomliggande upptäckterna som nu lett fram till att stamceller nu kan vara en möjlig väg att bota olika sjukdomar. För cirka 50 år sedan klonade en engelsk forskare för första gången ett djur, en groda. Han hade en del motgångar i sin forskning och den blev inte erkänd för än långt senare. Han tog cellkärna från en groda och sprutade in det i ett ägg, och därifrån utvecklades en ny groda. I dagsläget tror man att man med stamcellsteknik kan odla fram ersättningsvävnad för skadad vävnad; i programmet visades råttor med skada /tvärsnittslesion på ryggmärg som fick stamcellsbehandling av detta. Deras förlamningar hävdes delvis. Första försöket att operera in ny vävnad på en person med tvärsnittslesion är nu på gång. Många andra sjukdomar och tillstånd är aktuella för eventuell behandling. Man är dock inte där än, det fordras forskning i ytterligare ett antal år innan det kommer att bli möjliga behandlingar.

5 kommentarer:

  1. Anonym5:20 em

    Hmm, undrar hur dessa 30 människor har det med cirkulationen i hjärnan. Har dom blivit undersökta angående veners funktion. Frågan kommer ju bara helt osökt. Men det är ju klart, det är ju häftigare med en dyr och farlig operation.
    Tore

    SvaraRadera
  2. Anonym12:30 fm

    Hej Tore; Ja, det är onekligen en intressant fråga. Å andra sidan kan man nog säga att autolog stamscellstransplantation har verkat livräddande. Läs här om första stamcellstransplantationen vid MS i Sverige.
    MVH
    Sune

    SvaraRadera
  3. Anonym7:20 em

    Hej Sune.
    Nu behövs Din expertis. Läs om denise´s äventyr:
    http://www.msrc.co.uk/index.cfm/fuseaction/show/pageid/2993

    Längst ner står en fotnot:
    Just a note: Genetic research proved in Aug. 2009 that people with MS have a defective chromosome 6p21.32 venous disease. It was only released to the public on April 28, 2010, after the Annual Neurologic meeting in Toronto Canada.

    Vad exakt är detta? Känns som en CCSVI blockbuster.

    Mvh
    Tore

    SvaraRadera
  4. Anonym11:58 em

    Hej Tore
    I korthet har man undersökt 15 patienter med MS och CCSVI för att studera genetiken.
    Man har letat efter CNV som innebär att stora bitar av DNA kan finnas i flera kopior, vara försvunna eller omkastade, dom är en viktig orsak till genetiska skillnader, och där även enäggstvillingar kan skilja sig åt. Dessa genetiska skillnader är också vara en orsak till olika benägenhet till sjukdomar.
    Man fann här inom det område av generna man undersökte ett antal sådana CNV kopplade till MS och kärlbildning angiogenes, man fann också fler CNV där det upptäcktes fler kärlförändringar.
    Jag kan inte uttala mig om betydelsen av detta; dels bristande kunskap och dels är det en pilotundersökning i syfte att se om detta är intressant att undersöka.

    MVH
    Sune

    SvaraRadera
  5. Anonym6:13 fm

    Jag förstår. Men Jag tycker ändå att det kan ses som ytterligare en indikator som pekar i CCSVI-spårets riktning. Det börjar bli för många människor som genomgått behandling nu för att man ska kunna negligera detta. Visserligen med olika framgång på kort sikt. Dom med dom svåraste handikappen har minst effekt dirket efter operation. Det ser Jag som naturligt. Återställning av cirkulation reparer ju inte redan skedda nervskador. Däremot vet vi ju nu att hjärnan har celltillväxt hela tiden och då finns möjligheter till läkning på sikt.
    Samtidigt vet Jag att skador i ryggmärgen är svårare då kanalen är smal och mindre material finns att jobba med. Och det är väl därifrån benen styrs? Men man ska inte underskatta kroppens engen läkningsförmnåga.
    Mvh
    Tore

    SvaraRadera