Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, december 20, 2009

En fundering om d-vitaminhalten vore ... ...


Jag läser på grassroothealth om d-vitamin och hälsa. Man har fört samman resultat i olika studier avseende d-vitamin och förebyggande av sjukdom;

de sjukdomar som finns med är

 • cancer överhuvudtaget

 • bröstcancer

 • ovarialcancer

 • tjocktarmscancer

 • non Hodgin lymfom

 • diabetes typ I, insulinberoende diabetes

 • frakturer alla typer

 • risken att fall för kvinnor- bakgrund d-vitamin ger muskelsvaghet

 • MS

 • Hjärtsjukdom hos män.Man utgår från värdet 62nmol/l (40ng/ml) av 25(OH) D vilket är en relativt vanlig rekommendation avseende värde man skall sträva till. I den här sammanfattningen utgår man från att det rör sig om ett antal av personer med de olika sjukdomarna och de har då samtliga sjukdomen och utgör 100% av gruppen.


Hur många skulle slippa få sjukdomen om man hade en högre halt är vad man vill visa med bilden.Om man tar exempelvis bröstcancer och ger tillskott så att halten i stället blir 80 mmol/l då förebygger man så att 30 % slipper sjukdomen och höjer man tillskottet d vitamin så att halten blir 125 nmol/l minskar antalet bröstcancerfall med 83%!!

Tittar man på typ I diabetes, som tidigare kallades ungdomsdiabetes och höjer till ungefär samma nivå 125nmol/ liet minskar risken att få diabetes typ I med 66%. Finland genomförde en minskning av d-vitamintillskottet till barn för ett antal år sedan och ungefär i tidsperioden efteråt började fallen av diabetes typ I att stiga. Det är möjligt att där finns ett samband.

Vad som visar med de här olika sjukdomarna är att det tycks finnas ett dosberoende samband. Ju högre halt av d-vitamin som finns ( naturligtvis inom säkra gränser ur toxicitetssynpunkt) desto färre fall av sjukdomarna.


För ms gäller:

Om halten d-vitamin ( vilket mäts med i formen 25(OH) D, andra former är inte stabila i koncentration och ger rättvisande och vägledande resultat)

ändras till 104 mmol/ minskar de som skulle ha haft MS med 33 %

ändras til 127 mmol/l minskar de som skulle ha haft MS med 46 %

ändras till 135mmol/l minskar de som skulle ha haft MS med 54% .


Om man i stället tänker sig att det finns en grupp av 100 personer med MS som har halten 62mmol,

då skulle bara 67 personer av dem haft MS om halten i stället varit 104 mmol/

och bara 54 personer skulle ha haft MS om halten varit 127

och enbart 56 personer haft MS om halten varit 135mmol/l.

Man undrar hur många som skulle ha haft MS om halten varit uppemot 200 som några rekommenderar bland annat George Jelinek.

2 kommentarer:

 1. Anonym10:16 fm

  Hej
  Intressant förstås. Motsvarar 62nmol/l (40ng/ml) av 25(OH) D ungefär 400 IE??

  God Jul
  A. Biel

  SvaraRadera
 2. Hej och God Jul

  Den dos D vitamin man tar exempelvis 400 IE kan ge mycket olika halter av d-vitamin i blodet. Inte minst beror detta på vilken egen produktion man har via huden och solen, vilken årstid det är, och också hur hur stor man är. Det enda säkra sättet att komma fram till vilken halt man har är provtagning.
  MVH
  Sune Ö

  SvaraRadera