Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, januari 05, 2010

Grönsaker, frukt och fleromättade fetter stimulerar nybildning av celler


Polyfenoler och fleromättade fetter förbättrar bildningen av nya nervceller i hjärnan från nervstamceller och gör att de vidareutvecklas. Källa

Vad är polyfenoler? Det är ämnen som finns i växter med viss kemisk beskaffenhet, som rfungera som antioxidanter. Antioxidanter skyddar levande celler från fria radikaler. Dessa bildas av kroppen själv i olika processer och kan verka skadande på de levande cellerna pga grund av att de har lätt att reagera med andra ämnen, s k oxidativ stress. Polyfenoler finns i grönsaker, te, vindruvor och vin, olivolja, nötter och frukt.

De fleromättade fetter som användes i denna studie var utgjordes av en kräm från naturprodukter som torkad fruk, nötter, kokosnöt, vegetabiliska oljor rik på fleromättade fett och mjöl som innehöll fiber. Det var en kräm som tillverkas av ett företag. Jag försökte hitta exakt vad det innehöll men lyckades inte men det verkar som det kanske innehåller både omega-3 och omega-6. Dessutom tycks det vara vegetabiliskt, och vegetabiliskt omega-3 är alfa-linolensyra vilket hos kvinnor i barnafödande ålder kan förvandlas till de fleromättade DHA och EPA fettsyrorna i ganska stor omfattning. Beträffande andra är det mera omtvistat. De flesta skriver, kostdoktorn och livsmedelsverket och Annika Dahlström, att det bara är en liten del alfa-linolensyra, som omvandlas, cirka 1 procent. Vilken mängd den omvandlingen sker av sägs dock inte ofta. Är det av vad man äter för stunden eller är det av den mängd man har i kroppen. Om det är så att det är den mängd man har i kroppen, torde detta vara tillräckligt för det dagliga behovet av DHA och EPA. Jag skulle vilja se en undersökning av halten DHA och EPA hos vegetarianer som inte äter fisk. Här kan man dock läsa en del av det, och det verkar som att man borde inta omega-3 som fisk eller från alger. Detta en parentes men tveksamhet alltså av flera skäl kring den aktuella krämen. Man får här se att det är en studie gjord på möss, och de kan skilja sig från människor beträffande upptag och förvandling av av alfa-linolensyra

Hypotesen, frågan i den här studien var i förlängningen kan de möss som får aktuella dieten ha bättre tillväxt av nervceller i de områden av hjärnan där detta sker, hippocampus och i anslutning till luktnervstrukturer, vilka båda områden skadas vid Alzheimer. I förlängningen alltså är fleromättade fetter och polyfenoler förebyggande mot Alzheimer?

Man fann att den grupp av möss som fick den aktuella anrättningen faktiskt efter 40 dagar ( motsvarande 5 år hos människor) hade fler stamceller och fler nya nervceller i hippocampus och luktnervsområdet ( bulbus olfactorius).

Skyddande krämen mot oxidativ stress eller nervdöd? Denna studie gjordes på odlingar av celler från hippocampus och från hjärnbarken, Man orsakade oxidativ skada genom att tillföra väteperoxid, som dödade 40% av cellerna, men om de förbehandlades med krämen minskade den oxidativa skadan. Man skadade också cellerna med amyloid beta protein, som är relaterat till Alzheimer. Även här fann man att förbehandlingen med krämen minskade skador.

Det finns säkert en hel del att ifråga sätta med studien, men om den upprepas med preparat är den ett värdefullt bidrag avseende nybildning av celler, forskning om åldrande, forskning om nervsjukdomar. Ett litet steg på vägen i antioxidanter och fleromättade fetter kan ha för inverkan på hälsan. Även om man kritiserar krämens innehåll, även om studien är på möss kanske den bakomliggande biologiska mekanismen ändå håller, även om det i människans fall gäller inte exakt samma fleromättade fetter och antioxidanter.

Jag fortsätter mer att äta fisk, omega-3 tillskott, grönsaker och frukt samt vitamin D.

4 kommentarer:

  1. Anonym5:48 em

    Hejsan Sune.
    Måste bara tacka dig för informationen här.
    Har suttit och läst dina blogginlägg här.
    Mycket, mycket intressant läsning för jag har en dotter som blev diagnostiserad med MS för ca: ett år sen.
    Googla gärna på nrf2 (broccolieffekten med sulforafan)mycket intressant vad forskarna kommit fram till...Mvh Sonja än en gång tack för intressant läsning.

    SvaraRadera
  2. Hej Sonja,
    Tack för ditt intresse för bloggen. Jag har googlat lite avseende nrf2, och det är givetvis intressant.Gurkmeja,broccoli tillhör förmodligen det man man skall låta ingå i dieten.
    MVH
    Sune

    SvaraRadera
  3. Anonym12:26 em

    DU ÄR BÄST SUNE

    /20 årig kille Med MS

    SvaraRadera
  4. Tack 20 årig kille med MS.
    Hoppas du hittar något matnyttigt här.
    MVH Sune

    SvaraRadera