Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, augusti 27, 2010

Exempel på hjärnans förmåga att kompensera och hitta nya vägar etc

Psykiatern Norman Doidge har skrivit en bok om hjärnans förmåga att förändra funktion och struktur. Boken heter The Brain that changes itself.
Här en youtube video med Norman Doidge.
Lite exempel på hjärnans plastiska förmåga:
Michelle föddes med bara en halv hjärna. Den hjärnhalva som finns kvar har utvecklat funktioner som hos människor med båda hjärhalvorna i behåll finns i den halva hon saknar. Se video

Roger Behm som är totalt blind lär sig aktivera syncentra i hjärnan med hjälp av tungan. Impulserna från tungan går till de centra av hjärnan där känsel finns och sedan bildas nya förbindelser mellan hjärnceller så att han kan tolka detta som bilder. Se video

Cheryl Schiltz genomgick en operation för drygt 10 år sedan och åt efter detta ett antibiotikum som skadade och balansorgan. Efter det blev det omöjligt för henne att klara balansen. Hon har nu deltagit ett utformandet av ett nytt hjälpmedel. Denna ser ut som en hjälm som sätts på huvudet och som tar emot signaler från omgivningen om var hon befinner sig i rummet sedan vidarebefordras dessa koordinater via avläsning på tungan som sedan via dess nervbanor skickar in signalerna in i hjärnan till förmodligen tungans känsel område ( som i förhållande till många andra delar har en mycket stor representation på tungan) Genom att träna med denna apparat som kallas BrainPort 20 minuter per dag kan hon fungera normalt utan balansproblem resten av dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar