Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, augusti 01, 2010

Klar med D-vitamin

vallmo och trädgårdsiris; jag undrar vad man skulle säga
i programmet engelska trädgårdar om gräsmattan?

Jag tror att jag har grävt tillräckligt djupt med D-vitamin för ett tag. Kanske kom den senaste undersökningen om genetik gjord av Jan Hillert med flera som den avgörande.
Den handlade alltså om att man funnit avvikande genetik bakom det enzym som gör inaktivt D-vitamin till aktivt D-vitamin i större omfattning hos en grupp med MS patienter jämfört med icke-MS patienter.

Det hela får mig att tänka på en undersökning om prostatacancer och D-vitamin.
(Li H, Stampfer MJ, Hollis JBW, Mucci LA, Gaziano JM, et al. (2007) A Prospective Study of Plasma Vitamin D Metabolites, Vitamin D Receptor Polymorphisms, and Prostate Cancer. PLoS Med 4(3): e103. doi:10.1371/journal.pmed.0040103)
Man fann där att det fanns en uppsättning omfattande två olika VDR (D-vitaminreceptorer). När man tittade på en hel grupp av patienter med prostatacancer fann man inga samband med halt av D-vitamin. När man i en ny undersökning delade upp patienterna i de som hade effektivt fungerande D-vitamin receptorer och de som hade sämre fungerande receptorer blev det skillnad. Låga D-vitaminhalter hos de med bra fungerande VDR ökade inte risken för prostatacancer men det gjorde det hos de med mindre effektivt fungerande VDR. Hade däremot de med de mindre effektivt fungerande VDR högre halter med D-vitamin fanns ingen ökad risk för prostatacancer.
Undersökningen om enzymet som gör D-vitamin bioaktivt kanske också behöver högre halter av D-vitamin om det är avvikande? George Jelinek m fl hävdar ju att MS patienter kan behöva höga halter av D-vitamin/ ibland nämner man halter mellan 150-200 mmol/l.

Jag har också kommit fram till att man kan sola säkert. Det lär vara ganska accepterat nu efter att professorn i tumörsjukdomar Håkan Olsson talade om det på vetenskapsradion och rekommenderade kortvarigt solande under dagen då solen står högt. Ett sådant solande (10-15 minuter beroende på hur känslig hud man har, det viktiga är att inte bränna sig och bli röd) kan ge doser på 10 000 IE. Har man känslig hud måste man vara extra försiktig.

Jag tar alltså ganska höga doser nu de dagar det inte är sol och solar försiktigt.
På denna sida finns en sammanfattning om MS och D-vitamin. Is hypovitaminosis D one of the environmental risk factors for multiple sclerosis?
Så nu troligen inget mer om D-vitamin på ett tag ( om det inte kommer något mycket sensationellt förstås).

2 kommentarer:

 1. Anonym2:05 em

  Då är frågan om och hur detta kan kopplas till CCSVI. Kan D-vitaminbrist göra vensystemet sjukligt? Med tanke på engelska sjukan så är det väl fullt möjligt?
  Mvh
  Tore

  SvaraRadera
 2. Hej Tore,
  VDR finns i många typer av vävnader sannolikt också i endotel varför det inte är fel att ställa frågan. Jag tror mig också ha läst något om D-vitamin och CCSVI.

  Vad man däremot vet är att VDR och D-vitamin har en central roll i immunförsvaret, där det påverkar den reglerande T lymfocyten Treg, och medverkar till att förskjuta balansen i immunförsvaret mot mer immundämpande Th2 cellerna i stället för de proinflammatoriska Th1cellerna. Dvs samma sak som jag "tror" att Swanks kost medverkar till och som vissa immunmediciner påverkar. Även den så kallade maskäggscocktailen har man trott verkar i samma riktning (hygienhypotesen).
  Men D-vitamin har sannolikt många roller och det lär finnas en miljard människor med D-vitaminbrist.
  MVH
  Sune

  SvaraRadera