Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, april 14, 2011

Är försämrat blodflöde från hjärnan en följd av MS i stället för en orsak.

Buffalo ligger inte långt från Niagarafallen

En studie från Buffalo, NY visade att CCSVI inte är unikt för MS, enl forskaren som ledde undersökningen Robert Zidaninov vid University of Buffalo School of Medicin and Biomedical Sciences.
Det deltog 499 personer i undersökning. 56 % av de med MS uppfyllde kriterierna för CCSVI, men 46 % av de med andra neurologiska åkommor uppfyllde också dessa kriterier liksom 23 % av de friska.MS patienter 56% uppfyllde kriterierna för CCSVI
Patienter med annan neurologisk sjd 46% uppfyllde kriterierna
Friska 23% uppfyllde kriteriernaZidanov som är ordförande för the International Society for Neurovascular Disease. Den internationella föreningen för neurovaskulär sjukdom, säger att detta betyder att CCSVI inte är unikt för MS och inte dess orsak.
Professorn i klinisk neurovetensakp vid universitet i Calgary Peter Stys säger att fynden pekar på att CCSVI kan vara en reaktion på det sätt som venerna har tömts under åren man haft MS eller annan inflammatorisk sjukdom i hjärnan. Han liknar det vid att en svullen vrist är inte orsaken till en underliggande fraktur och att operera in stentar vid CCSVI kurerar inte MS mer än at kyla ned den svullna vristen med is.
I en åtföljande kommentar till tidskriften som presenterar detta sägs att det var en ökande prevalens av CCSVI beroende på patienternas stadium av sjukdom, vilket ger möjlighet att CCSVI kan spela men bidragande roll i sjukdomen eller vara en konsekvens av sjukdomen, eller den kan vara ålderrelaterad.
Zivadinov som varit i tidigare undersökningar från Buffalo och som också är väl insatt i Zambonis metoder kommenterar: Det finns ett antal faktorersom kan vara skälet till att de med avancerad MS mer sannolikt har CCSVI, kanske att de är mindre rörliga och måste använda rullstol. Vi bör fortsätta att undersöka varför människor med progressiva former har detta fenomen oftare.
Anthony Traboulsee som är neurolog vid UBC Hospital MS Clinic säger att studien visar på betydelsen av oberoende forskning på varje ny teori. Det här ställer viktiga frågor kring tidigare rapporter som visade att alla med MS hade CCSVI jämfört med att det inte fanns hos frisk befolkning och det finns felkällor både med tidigare och nuvarande studie som har med hur de ultraljudundersökningarna utförs teknisk, tidsmässigt, vinklar och patienternas lägen.
Det är på gång studier som sponsras av MS society of Canada som beaktar dessa svårigheter säger Traboulsee.

2 kommentarer:

  1. Anonym10:51 fm

    kommentar på Buffalo studien

    http://ccsvi-ms.ning.com/profiles/blogs/buffaloed-the-anticcsvi-bias

    SvaraRadera