Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

torsdag, april 14, 2011

Vilka roller har de olika fettsyrorna?

Det här är ingen recension av Matrevolutionen utan snarare lite funderingar jag har då jag läser den.

När jag läser Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt så saknar jag något, nämligen analys av fettsyrorna. Mättade fetter, "naturliga" fetter som han skriver   kan bidra till att man blir friskare av inflammationer.  Om biologiska membran skriver han att där mättade fetter minskar  på bekostnad av fleromättade kanske detta kompenseras av att cholesterolet i membranen ökar. Jag har lite svårt att tro detta eftersom kolesterolet och de mättade och fleromättade fettsyrorna fyller olika funktioner i uppbyggnaden. Detta är rätt centralt för hur man skall se på kost i samband med till exempel MS men också andra inflammatoriska sjukdomar. Har det någon betydelse vilken fluiditet membranen har. Är det så att membranen har en bättre kvalitet om det är en lägre kokpunkt, mer vätskeliknande eller är det bättre ju hårdare membranen: i boken Fettskrämd av Lifsfeldt förs den åsikten fram.

Det finns lite grundforskning om detta som visar att vid MS har man färre fleromättade fettsyror i plasmalipiderna än hos friska personer. Det finns också en studie som visar likartade förhållanden i röda blodkroppar och i fettväv hos MS patienter.
Man tittade på bland annat phospholipiderna i blodplasma, det är bland annat de som bygger upp biologiska membran, och som gör att membranen får en barriärfunktion , där vatten eller fettlösliga ämnen inte fritt kan flöda mellan cellens inre eller yttre. De har en lipofil del som attraherar ämnen som är fettlösliga och en hydrofil del som attraherar vattenlösliga ämnen, Phospholipiderna byggs upp bland annat upp av fettsyror, mättade och fleromättade.
I en studie jämförde man 14 patienter med MS och 100 friska patienter beträffande phospholipider och man fann då att typen av phospholipider skiljde sig åt. Beträffande de fleromättade omega-6 fettsyrorna hade den kortaste typen lika värden både hos MS patienterna och de friska kontrollerna men för de mer långkedjade var värdena under normalt för MS patienterna. Samma gällde omega-3 fettsyrorna. Dessutom där värdena var låga för omega-3 och omega-6 hade dessa ersatt av mättade fettsyror. Detta senare sänkte längden på kedjorna totalt och höjde smältpunkten vilken kunde leda till minskad fluiditet hos biologiska membran. Denna abnorma profil av fettsyror vid MS liknade hur det kan se ut vid andra syndrom inkluderande virusinfektioner.

Den andra delen jag saknar i analysen av fetterna och inflammation. Hur påverkar de olika fetterna signalsubstanserna i immunförsvaret. Man vet att omega-3 plus någon omega-6  är viktiga för de antiinflammatoriska signalsubstansernas bildning. Övriga omega-6 är proinflammatoriska. Hur påverkas detta av att man ökar mättade fetter om man har en inflammatorisk sjukdom? Påverkar de mättade fetterna att det blir mindre av antiinflammatoriska på samma sätt som omega-6 gör. Det borde ju göra det om de biologiska membranen laddas med mättade fetter på bekostnad av fleromättade fetter av typ omega-3 och GLA.

För mig är detta viktiga frågor eftersom det är i grunden varför jag äter reducerat med mättade fetter och omega-6. Jag äter inte så för att gå ned i vikt; snarare är det så att man går ner för mycket i vikt då man denna typ av modifierad medelhavsdiet ( Swanks kost). Det är bland annat det här som gör att jag tror inte vi är framme vid den slutgiltiga sanningen om dieter och kost.

Det här med insulinssvängningar i samband med intag av snabba kolhydrater  och åtföljande hungerkänslor har jag inga svårigheter med att acceptera; Det är egentligen något som finns med sedan jag läste fysiologi

1 kommentar:

  1. Anonym9:55 fm

    Hejsan Sune!
    Jag som är på god väg att återfå hälsan genom att äta mig mätt och ändå gå ner i vikt och har samtidigt fått andra hälsoförbättringar genom att i stort följa LCHf-kosten. Att jag talar mig varm om denna kost är självklart.

    Jag är ändå väldigt tacksam att du har tagit dig an uppgiften att syna denna kost och dess o/sanningar!!! Det är inte bara att svälja allt med hull och hår!
    Tyvärr finns det enormt stora ekonomiska intressen i mat och mediciner vilket gör att en oberoende granskning sällan görs. Jag ser dig som i stort sett helt oberoende av dessa ekonomiska intressen vilket gör att du är bäst lämpad att granska "LCHF-fenomenet".
    Dessutom är du mycket kompetent.

    Du och jag, samt LCHF, är helt överens om att vi försöker begränsa de kemiska tillsatserna i den kost vi äter och att vi föröker äta naturlig kost med så lite föroreningar som möjligt. Detta är den bästa kost för att inte belasta våra kroppar onödigt mycket.
    Vi är också överens om att socker i mängder inte är bra för oss. Vi är också överens om att gluten och veteprodukter är förkastligt för våra kroppar.

    Däremot skiljer sig synsättet beträffande övriga kolhydrater. Det finns kolhydrater i det mesta men LCHF föröker minimera dessa ganska extremt och nöjer sig med lite i bär, nötter och ovanjords grönsaker. Min personliga uppfattning är att ju mer skadad kroppen är av ett för stort kolhydratintag, desto viktigare är det att minska på dessa, för att återvinna hälsan om man lider av det metabola syndromet som jag gör.
    Vidare så är inställningen densamma vad det beträffar omega 3 kontra omega 6. Vi får i oss alldeles för lite omega 3 och alldeles för mycket omega 6 nuförtiden.

    Den stora skillnaden i synsätt ligger mellan mättade fetter och omättade. Jätteintressant! Jag är spänd på vad du skriver framgent.
    Beträffande d-vitaminet så är du överens med LCHF medans jag är lite reserverad. Det jag är tveksam till är hur bra det är att tillföra massor av d-vitamin i tablettform.
    Vidare har jag bl.a. fått indikation att ett för stort intag av fett sänker metabolismen för en del människor.
    Vidare tror jag att störningar i kroppen som vi båda har inte bara härrör till felaktig kost utan också kan bero på hormonobalanser och skadliga organismer i kroppen och föroreningar som gör att vi inte mår så bra som vi kunde förtjäna. Det handlar om balans i kroppen. Det får vi prata mer om i sommar. Skall försöka lära mig mer till sommaren i detta ämne.

    Återigen är jag tacksam att du synar LCHF!
    Grannen

    SvaraRadera