Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, april 20, 2011

Vad handlar min blogg om?

Den har börjat bli ohanterlig och svåröverskådlig. Det finns möjlighet att samla ihop det till tio huvudgrupper; så vad handlar min blogg om? Du som läst  den nångång ge gärna synpunkter:
Finns det något som skulle vara intressant som jag missar

Här är vad jag snabbt kom på
Kost och att äta
Hantera stress
Kroniska och Autoimmmuna sjukdomar
Mediciner
och behandling
Neuroplasticitet
Fysisk träning och rehabilitering
Forskning
Aktuella frågor
2 kommentarer:

 1. Gunnar5:19 em

  En uppföljning av min kommentar om Ancel Keys studier och ev fusk. Nu har Lars Bern uttalat sig i bl a denna fråga:

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/25/hanteringen-av-fett-och-klimatfr-gan-visar-en-farlig-opportunism

  Citat: "Han [Ancel Keys, min anmn] publicerade en studie över kosthållningen och förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar i 6 länder som sades bevisa hypotesen. Problemet var att han ur en studie som ursprungligen omfattade 22 länder hade exkluderat de där hypotesen inte stämde. Om de övriga 16 länderna inkluderats hade Keys hypotes fallit."

  Duger det? (Jag vet, jag är envis :D )

  SvaraRadera
 2. Hej Gunnar,
  Av vad jag inhämtat fanns sambandet kvar men det var mycket svagt. Däremot, och där är nog kärnpunkten. Vad var syftet med studien, vilken var hypotesen, gick den ut på att plocka fram de grupper som åt den mest typiska dieten vilket stod i beskrivningen då studien publicerades. I så fall är det ju helt okay att plocka fram just dessa områden.
  Jag är nog mera inne på att den kost som undersöktes då inte är samma kost som undersöks i senare studier, och det är väl alldeles klart att exempelvis härdade fetter är de farligaste fetterna vad gäller risker för sjukdomar. Samtidigt kanske man dessutom minskat på intaget av omega-3 fetter vilka högst troligt minskar risken.
  Håller fn på att läsa kostdoktorns bok.

  SvaraRadera