Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, april 12, 2011

Graviditet, omega3 och D-vitamin

Graviditet och omega-3
Omega 3 under graviditeten påverkar både modern och barnets hälsa enligt Michelle Price Judge vid University of Connecticut School of Nursing Hon har i en tidigare undersökning visat att i fall där modern tagit omega-3 under graviditeten har effekten suttit i upp till 9 månader och gett barnen en utvecklingsfördel. Nu har hon studerat omega-3 under graviditeten och förlossningsdepression. Hon undersökte 52 kvinnor som fick antingen placebo ( majsolja) eller fiskoljekapslar med 300 mg av DHA fem dagar i veckan under 24-40 veckan. Det var för få kvinnor i undersökningen för att konstatera ändrad förekomst av post partum depression men i svaren som angavs när man skattade skalan hur de mådde hade kvinnorna signifikant mindre svar ( poäng) som tydde på depression. De hade mindre ångest bland annat.
I sammanhanget kan påpekas att metabolismen förändras under graviditeten så att kvinnorna lättare tillgodogör sig omega -3 även från vegetabilier om jag minns rätt. I andra fall är det ganska låg procent av denna omega-3 som omvandlas till de former av omega-3 vi behöver. Ser man till att man har laddat upp med tillräcklig vegetabiliskt omega-3 utgör denna låga procent ändå tillräckligt för att vi skall få behovet av omega-3 tillgodosett även via vegetablier som avocado, nötter, mandel, rapsolja etc. Vid graviditet är dock omega-3 så viktigt att jag skulle satsa på flera hästar för att vara säker.

En bra källa till omega-3 är givetvis fisk men man bör då se till att det är en fisk som inte innebär hälsorisker för barnet.


Graviditet och D-vitamin
I Australien har man screenat gravida kvinnor för D-vitamin och funnit att 41 procent hade värden på 50 nmol/L eller lägre. ( Och 50 betraktas i dag som ett lågt värde i sig av många experter). Det finns misstankar om att låga D-vitaminvärden kan leda till MS, typ I diabetes med mera hos barnen.
Ibland råder man i Australien gravida kvinnor att sluta med D-vitaminsubstitution men detta är är helt fel enligt artikeln och också enligt min mening. Detta läser jag på Jelineks sajt: Overcoming Multiple Sclerosis.

1 kommentar:

 1. Ägg är en bra källa för D-vitamin.

  Om man tar E-vitamin tillskott, se till att välja rätt ISO-toper, inte kemiskt framställda, då dessa har negativ effekt.

  Från wikipedia:
  "Fully synthetic vitamin E, "dl-alpha-tocopherol", the most inexpensive, most commonly sold supplement form usually as the acetate ester;
  Semi-synthetic "natural source" vitamin E esters, the "natural source" forms used in tablets and multiple vitamins. These are highly fractionated d-alpha tocopherol or its esters, often made by synthetic methylation of gamma and beta d,d,d tocopherol vitamers extracted from plant oils.
  Less fractionated "natural mixed tocopherols" and high d-gamma-tocopherol fraction supplements"

  SvaraRadera