Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, maj 05, 2009

Ämnen som törhända påverkar glutamatets giftiga påverkan på nervceller


EGCG -Epigallocatechin-3-gallate är en polyfenol som finns i grönt te. EGCG tyx kunna skydda mot glutamats neurotoxiska effekter enligt denna länk. Överhuvudtaget tycks EGCG vara ganska potent medel som ger påverkan på bland diabetiker med bukfetma ( se om grönt te i DN ) . Om man söker på EGCG på google får man 604 000 alternativ och där finns mycket om grönt tes goda effekter på hälsan, det finns för att speeda upp fettmetabolismen och det finns i choklad.. Utan att på något sätt vilja bevisa det, finner jag att man skriver om hälsoeffekter av grönt te beträffande sjukdomar i hjärta och kärl, man talar om sänkning av det skadliga kolesterolet-det som lagras som plack i våra kärl- blodets levringsförmåga påverkas genom att trombocyterna inte klumpade ihop sig lika lätt.

Beträffande dödlighet i hjärtsjukdomar publicerades 2006 en studie i JAMA av 40530 personer som följdes under 11 år. De personer som drack 5 koppar grönt te eller mer hade 26% lägre risk att dö på grund av sjukdom i hjärtat och 16% för att dö i ta vilken sjukdom du vill, med undantag av cancer. ( I jämförelse med de som drack mindre än en kopp dagligen). Kanske skulle man skaffa sig ett extra starkt the? Grönt te och påverkan på övervikt och fetma, ökad fettförbränning, mindre risker för ledinflammationer vid reumatoid artrit, överhuvudtaget diskuteras effekt på inflammatoriska sjukdomar. Mindre risker för att åldras mentalt, skydd mot bröst- och prostatacancer.

Det kan också finnas andra saker som man misstänker kan påverka glutamatets toxiska effekter på nervceller.

D-vitamin

Vitamin D kan spela en skyddande roll i samband med glutamatoxicitet

Minocyklin-antibiotikat tycks ha nervskyddande effekter vid sidan av sina antiinflammatoriska effekter genom att minska glutamatets toxicitet.

Minocycline vid autoimmun inflammation i hjärnan.



2 kommentarer:

  1. Grönt te dricker jag oftast och jag tror att det har många hälsovinter. Tror det och tron jan ju som sagt försätta berg.
    Må så gott!

    SvaraRadera
  2. Tack Messan, ha det bra du också.
    Dricker också mitt gröna te och hoppas på många bäckar små kan göra nåt. Som du skriver, tron kan ju försätta berg.

    SvaraRadera