Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

onsdag, september 23, 2009

Mer om fleromättade fetter och MS


Jag skrev för någon tid sedan att ibland kan det kännas bra att uppfinna hjulet igen. Dock tar jag har en liten genväg och i stället för att själv sammanfatta vad man vet om fleromättade fetter och MS så hämtar jag från sammanfattningen Polyunsaturated fatty acids and their potential therapeutic role in multiple sclerosis, skriven av Lahar R Mehta lärare och neurolog vid University of Rochester, Robert H Dworkin professor i anestesiology, neurologi, onkologi, psykiatri and chef för Anesthesiology Clinical Research Center, University of Rochester samt Steven R Schwid numera avliden professor i neurologi vid samma universitet.

Det finns ett stort intresse av vilken potential som antiinflammatorisk påverkan av fleromättade fettsyror vid MS och andra autoimmuna sjukdomar, skriver Mehti med flera i en sammanfattning i ämnet publicerat i Nature Clinical Practice Neurology (2009) 5, 82-92. Undersökningar visar att konsumtion av låga nivåer av omättat fett och en ökad förekomst av MS är modest, blygsamt förknippade. Dessutom visar prekliniska labstudier både med laboratoriedjur( in vivo) och med ”provrörsmetodik” ( in vitro) att tillskott av omega-3 och omega-6 kan minska aktivering av immunceller via ett flertal komplicerade biokemiska vägar, Okontrollerade och kontrollerade kliniska försök med tillskott av fleromättade fettsyror till MS patienter har gett blandade resultat. (Kanske kan det ge en vägledning, eftersom vad man testat för tillskott har varit också blandat via resultaten) Försöken har begränsningar i hur de utförts, hur/vad man valt att använda som mått på effekt och detta skulle kunna förklara att resultaten inte är klart förenliga. I sammanfattningen föreslår de tre författarna att man bör göra nya försök för att utvärdera fleromättade fetter antiinflammatoriska effekt vid MS och att man skall använda MRI /magnetkamera som en mätmetod av effekt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar