Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, september 01, 2009

vad är vad i fettfrågan??

Annika Dahlström uttalande om att LCHF gör att man inte behöver vaccinera sig, får man att läsa lite om dessa frågor.


”Sluta med bröd, potatis, ris och pasta. Ligg lågt med frukt. Ät i stället kött och fisk med mycket fett. Och var inte rädd för grädde eller fettkanten på köttet.” Detta säger linköpingsprofessorn i invärtesmedicin och endokrinologi Fredrik Nyström i Expressen. Han säger också att de kostråd som ges bygger på epidemiologiska undersökningar, där man jämfört kostvanor och sjuklighet i befolkningsgrupper i olika länder. Man har där spårat in på att medelhavskost är bra för att man äter litet mättat fett, men man har försummat att de åt lite kolhydrater och drack vin dagligen.

Hur stämmer det med den stora epidemiologiska undersökning av 23 000 personer där man drog fram de viktigaste faktorerna, i den studie som visade att medelhavskosten förlängde livet Man fann där att moderat alkoholintag ( ett glas vin om dagen) var en viktig faktor. Vilket stämmer med vad Nygren säger, men på andra plats kom låg köttkonsumtion, vilket väl knappast stämmer. Hög grönsakskonsumtion låg nästan lika högt. Hög konsumtion av frukt och nötter var också¨viktigt, liksom kvoten melan enkelomättad/ mättat fett. Detta stämmer sämre med vad han säger.

Så kanske är hans bild av kost lite förenklad; lika förenklad som när han säger att mammutar som ramlat ner i fångstgropar var en beskrivning av vilken kost man åt som jägare och samlare. Se föreläsningsserien på You Tube. Intressant, rolig men jag tar det med en stor nypa salt.

Slutligen: jag tror inte man skall vara för generell. Vad som är bra vid en åkomma kanske inte är bra vid en annan. Vid autoimmuna sjukdomar tror jag att man kanske inte mår bra av samma kost som en person med diabetes typ II använder eller en överviktig.

Själv försöker jag äta med vad jag tror minskar de proinflammatoriska cytokinerna i immunförsvaret och ökar de antiinflammatoriska. Det är troligen inte bra i alla fall.

En förhoppning kanske kan vara att d-vitaminet har en positiv effekt. Det tror jag mig ha läst att kostdoktorn tror ( eller kanske snarare Stig Bengmark, vilken kan en hel del i dessa frågor).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar