Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, september 27, 2009

Multiple Sclerosis Sucks


Multiple Sclerosis Sucks är en webbsida jag gärna åtvänder till. Det är en sajt med bitterhumor, och en sajt med mycket kunskap. Skaparen av denna sida är forskare inom dataområdet. Han har således en hel del kunskap om hur man allmänt bör närma sig forskning och att avgöra vad som är seriös kunskap eller forskning.

Här lämnar jag en länk till ett avsnitt som handlar just om forskning. Länken är googleöversatt.
Obs klickar du på bilden ovan kommer du till sajten på engelska.

Och här ett avsnitt om statistik.( Googleöversatt) Bland annat så tar han upp slumpen och hur den spelar in. Genom att beskriva hur man singlar slant visar han hur slumpen spelar in för utfallet. Om man kastar många kast får dock slumpen mindre och mindre inverkan. Genom att trycka på knappar kan man simulera singla slant och se hur utfallet blir om man kastar en gång, fem gånger etc.

Det är denna slumps inverkan som man vill minska genom att bearbeta forskningsresultatet statistiskt. Bland annat får man fram ett p-värde, där p värde står för probability, sannolikhet som anger hur stor sannolikheten är att ett resultat är beroende på slumpen. Om p värdet är 0.05 så är sannolikheten att det inte är slumpen 95 fall på 100, eller man kan också uttrycka det som att sannolikheten är att resultatet är beroende på slumpen 5 fall på 100 eller 1 på 20.
O.05 är ett magiskt värde Ett värde under det brukar kallas icke signifikant. Detta är en allmän regel man har men den är godtycklig, det är inte någon naturlag att det skall vara så. Om värdet är 0,07 är detta inte signifiktant men likväl är det bara 7 fall av 100 som beror på slumpen och det är inte så stor skillnad faktisk mot signifikant i 5 fall på hundra.

I studien A double-blind controlled trial of long chain n-3 polyunsaturated fatty acids in the treatment of multiple sclerosis, gjordes en jämförelse mellan patienter som fick omega 3 kapslar och båda grupperna ombads även att inta mycket omega-6 plus och måttligt med mättat fett. Där blev det ingen signifikant skillnad men p värdet var just 0.07. Studien pågick 5 år och var ganska stor, 312 personer.
Resultat:
79 personer mådde oförändrat eller var bättre i gruppen med omega-3.
65 mådde oförändrat eller var bättre i kontrollgruppen.
66 mådde sämre i omega-3 gruppen .
82 mådde sämre i kontrollgruppen.

P värdet alltså 0.07 dvs, i 7 fall av hundra beror detta resultat sannolikt på en slump men i 93 fall är resultatet sannolikt inte en slump utan sannolikt riktigt . Det handlar inte om vad som är sant utan om vad som är sannolikt.

Åter Multiple Sclerosis Sucks: här kan man låtsas vara MS forskare och se hur slumpen kan inverka på resultaten.

Att läsa på Multiple Sclerosis Sucks innebär att man har lite roligt ett tag och utan att anstränga blir man lite klokare.

2 kommentarer:

 1. Stort tack för det tipset! Härligt med humorn:-)
  Må gott!
  Messan

  SvaraRadera
 2. Tack själv Messan. Ha det bra!
  Sune

  SvaraRadera