Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, september 25, 2009

Stamcellstransplantation via näsan?


Luktsinnet är något som är ganska unikt anatomiskt. Det är det ställe där det finns en sorts direktkontakt med hjärnan och luktcellerna i periferin. Luktsinnet har varit viktigt för oss under utvecklingen och det finns mer utvecklat hos många djur än hos mänskan. Det sägs att doftminnen är ofta de tidigaste minnen man har och det sägs att doften är bland det sista som lämnar oss, jag vet inte. Har inga direkta tidiga minnen av dofter. Det skulle vara doften av mammas kanelbullar då.

Det här har uppmärksammats tidigare i sammanhanget sjukdom i hjärnan. Man håller på att utveckla nässpayer, där mediciner skall ta vägen via luktnerverna. Nervceller har också varit bland dem man först fann att nybildning av hjärnans nervceller kunde ske. En annan väg där en viss närhet till hjärnan är näthinnans celler. Man håller där på att utveckla metoder för att diagnostisera bland annat MS genom att undersöka näthinnan.

Nu har man börjat försöka föra in stamceller i hjärnan via näsan; näsans luktkänselkroppar ligger i tämligen nära hjärnan och luktnervcellerna passerar upp via små hål i skallbenet. Via dessa kan vet man olika ämnen komma in i hjärnan. Det kan vara ämnen vi behöver men det kan också vara inkräktare som bakterier och virus.

Och nu har man börjat undersöka om inte stamceller också kan komma in den vägen. Vid universitetet i Tübingen i Tyskland har man gjort försök på möss, varvid dess fick ”snorta” stamceller som var färgade så att de sedan blev fluorescerande. Högt upp i näsan fick de dra in dessa stamceller. Sedan kunde man finna att en hel del av dessa stamceller kunde upptäckas i hjärnan ( fluorescerande).Om man dessutom påverkade området där nerverna passerade hålen i skallbenet med ett enzym hyaluronidas, så blev bindningarna mellan slemhinnecellerna i området mera lösa och då kunde ännu fler av cellerna hittas i hjärnan.

Så kanske kan detta så småningom bli ett sätt att utföra stamcellstransplantation, bara de nu hittar vägen till rätt plats.

2 kommentarer:

  1. Intressant. Visst är det väl så att luktsinnet har en himla bra kontakt med hjärnan. Känner man en doft av mammas kanelbullar så minns man ju direkt sin barndom. Det kan ju inte synintryck eller hörselintryck klara av.

    SvaraRadera
  2. Och visst är det fascinerande att man kanske så småningom kan få stamscellstransplantation via näsan.
    MVH
    Sune

    SvaraRadera