Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, december 08, 2012

D-vitamin mot tandtroll

 Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan

DN har en artikel om karies och D-vitamin. Det baseras på en metastudie av 24 forskningsrapporter, där man funnit att det finns ett robust stöd för att D-vitamin skyddar mot karies.

Karius och Baktus- bok om tandtrollen av Torbjörn Egner

Intressant att läsa lite av kommentarerna. Jag tror mera på tandhygien skriver en person. Motsäger att man tar D-vitamin att man har en god mun och tandhygien? Så fort man kommer till forskningsresultat och liknande blir man plötsligt väldigt smalsynt, kanske till och med när det handlar om hälsa. Varför? Att vara smalsynt eller ha tunnelseende är ju något som är kännetecknande för personer som är stressade. Är hälsa och att diskutera hälsa stressande? Kanske skulle vi må bra av att ta semester från hälsotänk?

 Man förklarar det med att kalcium är viktigt för bildning av emalj. D-vitamin är viktigt för att kalcium tas upp från tarm. Påverkan på immunsystemet kan också vara bidragande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar