Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

måndag, december 10, 2012

D-vitamin och hjärtinfarkt

Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan 
D-vitamin och hjärtinfarkt
En stor metastudie omfattande  19 studier och cirka 65 000 personer undersökte risken för hjärtinfarkt relaterat till D-vitamin halt i blodet.
Man fann ett linjärt samband med ökad risk för hjärtinfarkt ju lägre halt man hade från 60 nanomol/L till 20 nanomol/L. Över 60 skriver man att det behövs fler studier för att se samband, men det tycks alltså som att även hjärt och kärlsjukdomar sammanhänger med D-vitaminbrist.


Vad är hjärtinfarkt. Som följd av försämrad cirkulation i hjärtats egna blodkärl uppstår syrebrist till vävnaderna/ muskelcellerna i hjärtat. Ett symtom på infarkt är bröstsmärtor men det kan också vara mer ospecifika symtom. Det är viktigt att snabbt söka kontakt med sjukvården vid sådana tillfällen. Klokt är att ha delta i någon utbildning om hjälp vid sådana akuta problem så att man vet vad man skall göra.

I filmen ges en schematisk bild av hur kärlförändringar /ateroskleros-åderförkalkning- åderförfettning uppstår, som sedan bromsar upp flödet och kan orsaka att syrebrist dödar delar av hjärtmuskeln.

Risker för arteriosklerosutveckling i hjärtats kranskärl och infarkt är
rökning
om man har yngre personer med infarkt i familjen
högt blodtryck
förhöjda blodfetter
liten fysisk aktivitet-( både stillasittande och brist på motion- det gäller att resa på sig ofta)
diabetes

Även om man har haft en mycket liten skada på hjärtmuskeln kan det leda till farliga rytmförändringar i hjärtat och därför är det viktigt att snabbt komma till  sjukhus med ambulans vid sådana tillfällen.
( Varför ambulans: man kan behandla i ambulansen  om symtom skulle komma och också ge förebyggande behandling i ambulansen)

Beträffande sprayen så är det nitroglycerinspray. Om detta bör man få information av läkare för användning och etc. Det verkar så att det avlastar hjärtats arbete och minskar behovet av syre till musklerna. Används om man har angina pectoris eller kärlkramp.

Kosten kan förebygga hjärtsjukdom men kanske också få det att gå tillbaka
Ni kanske observerade för några inlägg sedan om en undersökning som tydde på att man med kost kunde få arteriosklerosförändringar att gå tillbaka.  Med kost kan man påverka hjärtsjukdom. Jag hittade inte exakt det inlägget jag ville visa. Det var ett inlägg där man kunde se åderförkalkningar i kranskärlen som minskade i samband med att man åt vegetarisk diet. jag tror man kan läsa om studien här.

Goda varma smörgåsar- helt vegetariskt
Apropå vegan diet har jag lärt mig laga goda varma vegetariska smörgåsar utan ost och utan smör. Hemligheten ärolivolja, oatley havregrädde samt tofu, valfria grönsaker, svamp och givetvis kryddning. Det påminner mig om de tidiga studentåren då man ofta åt sådant när man skulle ha det lite mysigt. Det här smakar faktiskt lika bra. När jag tittar på vegetariska mackor på nätet är ofta ost och smör med och då blir det ju knappast vegetarisk. Däremot finns en massa tips av olika bredbara saker ( senap, pesto, krämer av soltorkad tomat, oliver, avokado etc man kan ha på i stället för smör. Som glutenfritt bröd går mycket bra att använda fiberbröd från FI NA. Det blir inte många g mättade fetter man får i sig med en sådan varm macka.

Och D-vitamin kanske inte är så dåligt förebyggande det heller?
Nu har det på en kort stund kommit studier om D-vitamin om MS, Hjärtat, Diabetes både I och II, tandtroll.
Kanske en julklapp?

2 kommentarer:

 1. Kan även tipsa om makrill i tomat på tub - kanske inte på en varm macka, men en icke upphettad macka. Då får man ju samtidigt i sig lite fisk och Omega 3. Den med makrill i innehåller hyfsat mycket fisk. Det finns andra tuber med lax och böckling där fiskmängden är betydligt lägre.

  SvaraRadera
 2. Tack
  Detta passar perfekt i den diet jag har
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera