Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, december 14, 2012

Kan man få hjärtsjukdomar att gå tillbaka med diet?


Kan man få hjärtsjukdomar- typ åderförkalkningar i kranskärlen som kan ge kärlkramp eller hjärtinfarkt att gå tillbaka med vegandiet. Det finns en hel del personer som påstår det på nätet.
Man kan titta på videos med biträdande professorn i kardiologi Baxter Gordon där man bl a kan se imponerande angiogram av koronarkärl som är täta av förkalkningar innan behandling och sedan efter en tids behandling med vegandiet så har förkalkningarna blivit mycket mindre.

Neal Barnard välkänd läkare och vegan är en annan som säger samma sak. Esselstyn en tredje. Mc Doughall en fjärde.


Men hur mycket hard facts finns? Den här studien omfattade 28 personer som följdes i drygt ett år. Cirka 80 procent av de som följde en vegetarisk diet fick mindre av förkalkningar i kranskärlen.
Kontrollgruppen förändringar ökade.
Här en studie gjord av Esselstyn där fem av de ursprungliga 22 hoppade av under den två år långa studien. Elva personer följde den ursprungliga dieten som var låg fett diet i fem år och deras förändringar hade då minskat och sjukdomen hade gått tillbaka och de hade inte haft någon ny hjärtinfarkt. Efter 10 år kvarstod sex på dieten och de hade inga nya infarkter men de fem som slutat med lågfettsdieten hade haft tio hjärtincidenter. Här finns ingen kontrollgrupp och det är få personer. ( Om man skall jämföra Swanks studie avseende diet vid MS är det ljusår mellan styrkan i denna studie. Swanks studie omfattade 34 år och 144 patienter.) Här är Esselstyn på Medscape.
Att dålig kost med transfetter, sockrade drycker o dyl, mycket fett ffa mättade fetter och omega-6 mycket kött, mjölkprodukter tycks ökar risken för hjärtsjukdomar är inte kontroversiellt för mig. Rent logiskt borde kanske en bra diet kunna få sjukdomar som arterioscleros att gå tillbaka. Till en början var det så man tittade på D-vitamin och MS. Ett ganska svagt stöd för att det kunde skydda mot utveckling av MS. Här finns ett visst stöd för att en plantbaserad kost kan få arteriosklerossjukdom att minska, men det tycks då vara så att man måste gå en mycket strikt för det och som sagt undersökningarna är små men 10 år och 21 år är imponerande tider. Det finns inte riktigt något sätt att värdera den dimensionen av forskning- man vet inte hur mycket tyngd man skall lägga just på detta. Motsvarar det en dubbelkontrollerad studie med 1000 deltagare under 1 år eller... … motsvarar det ingenting?

Oavsett detta försöker jag äta vegandiet några ggr i veckan. Det är mest för att jag reagerat på hur man hanterar kycklingar. När jag var barn minns jag hur jag blev varm i bröstet då jag såg de små kycklingarna-kanske är det den känslan som  dyker upp nu? Men det här blir svårt när man samtidigt vet att Hitler var vegatarian på grund av ungefär samma skäl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar