Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, december 06, 2012

Synen och vad vi äter

 det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan är bra för ögonen


Att påverka synen genom kost:
maculadegeneration- sjukdom i gula fläcken
kataract grå starr
glaucom grön starr
diabetesretinopati
tycks vara påverkbara av vad vi äter.

Av oss som tillhörde babyboomers- fruktar nästan lika många av oss att synen skall påverkas som att vi skall få cancer eller hjärtsjukdom skriver man på medscape, ( i varje fall om man bor i USA).

Det finns forskning som säger att en del av de här synsvårigheterna är förebyggbara med rätt kost och kanske tillskott. En studie kallad ARED age related eye disease visade en 25% minskning av risk för att få åldersrelaterad makuladegeneration hos patienter som hade ökad risk och som tog en kombination av vitamin E och C samt betakaroten, zink och koppar.
Nu har en ny studie pågått ARED 2 där man undersökt lutein and zeaxanthin samt omega-3 effekter på åldersrelaterad makuladegeneration. Lutein och zeaxanthin finns i grönsaker kanske rikligast i grönkål, brysselkål och broccoli men även i andra grönsaker. De finns i näthinnan och speciellt i gula fläcken, det ställe där vi har vår centrala syn. De tros verka skyddande mot vissa former av ljus. Men det har ännu inte kommit några resultat från ARED 2. Så kallade epidemiologiska studier tyder på att både lutein och xeaxanthin skyddar mot kataract-gråstarr.
Omega-3. Studier tyder på att omega-3 skyddar mot utveckling av åldersrelaterad makuladegeneration. ”Gula fläcken sjukan”

Kan det vara så att det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan är bra för ögonen och är bra för planeten Tellus?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar