Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, december 13, 2012

Mindfulness

Det som är bra för hjärtat är bra för  hjärnan

Jag har läst ett antal böcker om olika alternativa eller komplementära terapier- det mesta var så dåligt att jag inte tog mig igenom det ett och annat var ganska bra- men en bok som stod ut var boken  Mindfulness från början av Charlotte Mandrup. Den var riktigt, riktigt bra. En bok som man ville läsa till slutet. Jag är ju tveksam inför det som inte kan förklaras med vetenskapliga metoder och beträffande mindfulness är väl det på väg över från alternativ till medicin baserad på vetenskap.


Samtidigt måste man ju ha en öppenhet för traditionell kunskap och erfarenhet, utan den öppningen- ingen forskning ingen utveckling. Annars innehåller de alternativa terapierna mycket hokus pokus och mystiska vibrationer och vad du vill. Längtan att bli botad är stark att man gärna låter sig manipuleras. Placebokraften är också stark. Tillsammans med hokus pokus kan det ibland kännas kraftfullt men det hjälper inte.
Charlotte Mandrups bok om meditation innehåller inget av de här tokerierna men hjälper till att öka förståelsen för vad det österländska tänkandet med mindfulness kan ge oss. Rekommenderas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar