Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

fredag, maj 01, 2009

lite om hur immunförsvaret kan tänkas angripa de grå cellerna


Äggviteämnet Contactin-2 finns i både den vita substansen i nervvävnaden och i Dorothy Sawyers grå celler och detta äggviteämne kan attackeras av ett lite galet immunförsvar säger vetenskapsmannen Edgar Meinl i München. Det kan till och med vara så att protein som finns i både den vita och gråa substansen är viktigt för hela immunattacken. Detta presenterades i Science Daily i går.



Det har under senaste åren först blivit känt att de gråa celler att de grå cellerna angrips i ett tidigt skede, säger Meinl. Det är skadorna på axonen som ger handikappen.

Det har också varit okänt vilka molekyler som styr immunsystemet att angripa de grå celler, och man har nu forskat efter vilka proteiner i den mänskliga hjärnvävnaden som MS patienternas antikroppar går mot i stället för att angripa yttre fiender som virus. I samband med dessa studier har man nu funnit Contactin—2 vara ett sådant antigen som angrips av antikropparna vid MS. Det finns både i myelinskidan och i neuronen, och sätter igång en immunreaktion i vilket T celler och antikroppar angriper den.

På en försökmodell på djur,där man försökt efterlikna förhållandena hos människan fann man att T-cellerna åstadkom en inflammation i hjärnan. Man fann även att dessa öppnade blod-hjärnbarriären som egentligen skall stänga ute de flesta molekyler och celler.Nu vill man utforska huruvida detta sker i hos människor också vid MS.



Dorothy Sawyers deckarförfattare och skaparen av deckarhjälten Lord Peter Wimsey

3 kommentarer:

  1. Hur vanligt är det med barriär skador?
    Varför ignorerar läkare dem ?

    Är det att en barriär skada är vanlig och/eller för att innebörden att en jätte stor(585 aminosyror) kan ta sig förbi ett cell lager.

    Släpps mindre ämnen, typ ett fåtal aminosyror igenom ?
    Vad händer med toxiner(typ borrelia bbtox1) ?
    Vad händer med ämnen som kan agera som signal substanser, glutamat, histamin ?
    Hur fungerar det i CNS med astrocyternas uppstädning av oönskade ämnen och överskott av neuro signal substanser ?

    Det här indikerar att det kan vara ett vanligt problem
    Hjärntrötthet

    SvaraRadera
  2. http://www.als.net/forum/Default.aspx?g=posts&t=47179 ALS forum innehåller lite mera om tekniken när det gäller att mäta glutamat

    SvaraRadera
  3. Tack för de fina länkarna NoIR. En del att smälta där. Under hjärntrötthet kunde jag läsa detta: "Ofta upplever man svårigheter att ta in information från mer än en källa samtidigt, t.ex. när flera personer pratar samtidigt runt matbordet." Jag har aldrig tänkt på att mina "hörselproblem" delvis kanske har med denna problematik att göra, även om jag vet att jag har en hörselnedsättning.

    SvaraRadera