Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, oktober 06, 2011

Att se en bit längre ... ... ...

 Tittar ofta på programmet En bok-en författare på Kunskapskanalen. I kväll var det extra intressant då Aina Bergvall  intervjuade Jessica Smaaland författare till boken "Våga arbete! - yrkesliv med stöd av personlig assistans".

Det är en bok vars titel säger vad den handlar om- att arbeta med funktionshinder, där man behöver personlig assistans. Jessica Smaaland är själv i den situationen att hon  behöver personlig assistent för att arbeta. Hon intervjuar i boken flera som arbetar med samma vilkor: de behöver personlig assistans.
Tre av de personer som intervjuas är dels en man som har ett arbete med att samla traktorer och liknande. Han är mycket språkkunnig och var den man som man sökte till det arbetet. Han är ett exempel på vad Jessica lyfter fram att har man spetskompetens underlättar det.

En annan har utbildat sig till sköterska. Det enda som hon inte direkt kunde göra av utbildningen var hjärt lungräddning. I stället fick hon verbalt instruera någon hur denne skulle göra.

En tredje  hade varit missbrukare och råkat ut för en olycka som medförde gravt handikapp. Efter en lång kamp mot missbruket utbildade hon sig till präst.
( Här är en artikel om en annan kvinnlig präst som är rullstolsburen. Den är läsvärd därför att det visar hur omgivningen hyser farhågor för hur det skall gå, hur skall man ta emot någon i rullstol etc, hur fungerar det i sorgsituationer. Det visade sig att det kanske till och med gav en fördel i sådana kontakter)

Jessica talar en del om tillgänglighet. Bland annat en mer flexibel arbetstid.

Jessica Smaaland är välformulerad, som ni kan se på Play. Det skulle vara intressant att läsa boken. I varje fall är intervjun mycket intressant. Jag tror att det är en bok som kan ge hopp och en puff att våga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar