Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, oktober 23, 2011

Fetman en bomb i hälso- och sjukvården enligt EU-kommissionen.
Du kan kolla om du har övervikt på BMI mätaren i marginalen. Du kan ställa in den för kilo och centimeter. BMI över 25 ger övervikt och 30 fetma. Men man skall inte lita helt på det. Jag har haft en hel del patienter och sådana som skulle genomgå hälsoundersökningar som låg på åtminstone 26-28 som absolut inte var feta. Det beror också på benstomme, kroppsbyggnad, muskelmassa.

Här är i stort en översättning av ett dokument om dessa frågor från EU kommissionen.
De satsar mycket pengar. Hoppas att det ger nytta. Det här man skriver om bättre information, bättre recept på restauranger mm har det nått fram. Jag läste senast i jag tror det var coops tidning att det inte var farligt att salta på maten men man skulle inte salta på tallriken! Dessutom finns det knappast kvar någon kock eller något matprogram som vill vara försiktigt med fetter. De har helt accepterat att mättade fetter är bra- faktiskt lite emot vad jag tycker att majoritet av forskare ( Jag har i dagarna läst denna deklaration från EU och vad man säger på FN:s konferens om icke smittsamma sjukdomar) och experter säger. Det vore kanske klädsamt med en viss försiktighet. Det finns inga enkla sanningar här och det gäller som sagt en bomb i en mycket central verksamhet. Hälso- och sjukvården och till syvende och sidst välfärden,1 Man rör sig för lite och äter för mycket innebärande att det pågår en ständig viktökning inom EU inte minst hos barn och ungdomar och detta får mycket allvarliga hälsokonsekvenser

2 Fetma orsakar en radda av kroniska sjukdomar som diabetes, cancrar och hjärtsjukdomar. Upp till sju procent av EU:s budget spenderas på sjukdomar som är kopplade till fetma.

3 Andelen feta har tredubblats sedan 1980 till 2007 då rapporten skrev enligt WHO. I Europa finns ungerfär 3 000 000 feta barn. Detta innebär att dessa barn får vuxensjukdomar tex. diabetes typ II ( tidigare kallad åldersdiabetes).

4 Samtidigt med ökningen av fetma (BMI över 30) har också andelen överviktiga ökat. Numera uppskattas antalet överviktiga till halva befolkningen i EU och en fjärdedel av skolbarnen, Övervikt som barn tenderar att fortsätta även i vuxenåren. 1999 konsumerade människor 300 kalorier mer per dag än 1970 skriver man,
Orsaken till detta är livsstilsfaktorer och övervikten beskrivs som en bomb i sjuk och hälsovårdssystemet.

5. En av tre europeer motionerar inte alls på fritiden. Genomsnittseuropén sitter stilla mer än fem timmar per dag. Kostnaden för fysisk inaktivitet ( hälsokostnader och låg produktion) uppskattas till en miljard euros.


6. På EU nivå försöker man utväxla goda erfarenheter och ordna projekt som skall främja bättre nutrition och ett hälsosamt leverne.


7. 2006 samlade man ihop 300 bidrag angående hälsosamma livsstilar, nästan alla ansåg att man ville ha ett samordnat arbete från många sektorer och och samordning av riktlinjer från EU. Speciell uppmärksamhet borde ägnas åt barnfetma och bättre konsumentinformation.

8. Man har 2005 lanserat EU plattformen för aktion avseende diet, fysisk aktivitet, och hälsa. Där för man samman industri, icke statliga organisationer och PR branschen. Dessa organisationer har satt igång frivilliga aktioner för att angripa fetmaproblematiken : t.ex. sluta med reklam med sockrade drycker till barn, bättre kostinformation på restauranger, minska salt, socker och fetter i recept, och sponsra sport i skola.7

9. Bättre etiketter som är klara och effektiva. Nya regler för att säkra att krav på hälsa och nutrition typ låg fett, minskat socker etc. avseende mat är riktiga skall snart vara på plats. Dessutom undersöker kommissionen de bästa sätten för att göra födoinformationsetiketterna lättare att använda.

10. Slutligen finansieras ett antal fetma och nutritionprojek avt kommissionens Allmänna
Hälsoprogram ( Public Health Action Program)- ett program kallat European Heart Network har fått 1,7 miljarder Euros och HELENA (Hälsosam Livstil i Europa medelst Nutrition under Adolescensen ( uppväxten) studerar fetma och matvanor hos ungdomar.

2 kommentarer:

  1. Gunnar9:38 fm

    Det där med att minska salt är intressant. Enligt en hjärtläkare i USA ser han allt fler med jodbrist, vilket kan ge allvarliga konsekvenser, bla sköldkörtelproblem just för att alltfler undviker jod-salt. Det är början av 1900-talet all over again...

    SvaraRadera
  2. Tänkvärt. Ett alternativ är att använda seltin eller ngt liknande, som är en blandning av Na salt och K salt.

    SvaraRadera