pommes
frites, chips, choklad, varmkorv, hamburgare, pizza
Såg GP:s
löpsedel idag om skatt på fet mat i Danmark och kom på vad jag
skulle skriva om idag.
Rätta mig om jag har fel men är det inte mycket av det här: pommes
frites, chips, choklad, varmkorv, hamburgare, pizza, som många äter,
en del kanske i lite mer sofistikerad form. Uppriktigt sagt känner
jag få som faktiskt äter mycket grönsaker, äter frukt, äter
mycket fibrer. Jag tror inte riktigt på den bild som LCHF
förespråkarna rabblar upp att fetmaepidemin skulle bero på att man
följt de rekommendationer som till exempel givits om att vara
försiktig med fett eller för den delen kolhydrater.
Är det inte så att man äter alldeles för mycket, det här som man stoppar i sig framför TV i form av chips, godis, söta drycker, lighta drycker, öl det räknas liksom inte. Det var intressat att se ett program på kunskapskanalen om en engelsk kvinna som visste allt om mat och dess innehåll och hon höll en sträng diet men gick ändå upp i vikt och var fet. Hon hade fel på ämnesomsättningen någon annan förklaring fanns inte, sa hon. När man följde henne noggrant med vad hon skrev i sin matdagbok tycktes det också vara så, men när man med blodprover och annan absolut dokumentation ( som filmning och provtagning) visade sig att hon åt en hel del som hon inte fick med i matdagboken, närmare bestämt åt hon dubbelt så mycket kcal som hon trodde. Till en stor del tror jag det är vårt sätt att hantera mat som inte är bra.
Vi
äter för mycket
En annan förklaring till överviktsexplosionen är att
vi rör oss för litet. När vi övergick till att cykla från att
gå, blev det lite bekvämare. När vi fick motor på cykeln eller
bil blev det ännu lite mindre fysisk aktivitet. Inte minst såg man
detta tidigare på pojkar som fick moped. Då de övergick från
cykel till moped gick konditionen ned och de började långsam fetma
till. Den fysiska aktivitet har minskat samtidigt som övervikten
har stigit. Kriser som svältåren under första världskriget ledde inte till att vi blev sjukare av att vi åt för lite. Bristen på drivmedel under andra världskriget gjorde oss friskare. Det är faktiskt så att vi rörde sig mycket mer när
jag var barn ( 40-50 talet) än vad barn gör nu. Detta beror på olika saker men
faktum kvarstår. Om man ser i USA är det på vissa håll mycket
sällsynt att någon promenerar. Det är inte alltid okay att
promenera i ett villaområde, man ringer efter polisen. För att
kunna promenera anordnas bland annat mall walks bland till exempel
pensionärer, vilket innebär man samlas i grupp på köpcentra och
tar promenaderna där. Sedan tar man fika och umgås. Dessutom kan man gå hemma i vardagsrummet på en gångbana. Vad ambitiös man måste vara för att fortsätt med sådan aktivitet! Den fysiska
aktiviteten är inte längre naturligt ingående i vardagen. Det är
få arbeten i dag som ger en fysiskt kondition.
Vi
rör oss för lite
se denna video som
en liten illustration
>
Den kost vi får i oss är ganska är tunn på bland annat fibrer, grönsaker, frukter däremot inte på snabba kolhydrater och fetter.
Näringsvärden per 100 g
Pommes frites gatukök
kolhydrater 33 g
Fett 17 g
Mättade Fetter 3.6 g
Beträffande fetter är det nog
knappast omega-3 eller enkelomättade fettsyror av typ olivolja.
Potatischips
fibrer 11 g
kalorier 495
kolhydrater 46 g
fett 29.529.5
Chips light 25 % fett
Fibrer 3.8g
Energi 2070
Kalorier 495 kcal
Kolhydrater 63 g
Fett 24.3 g
Chips
smaksatta 34% fetter
Fibrer 5.7 g
Kalorier 526 kcal
Kolhydrater 51.3g
Fett
32 g
En
ung dam jag känner väl var au pair i USA 1996. I hennes familj
fanns två barn, 1.5 år och 3.5 år.
Familjen
var välutbildad, båda föräldrarna motionerade och försökte leva
hälsosamt. Deras kost till barnen förvånade dock en del. Till
frukost fick de en hel del amerikanska cookies. Jag såg det själv
då jag var på besök där.
Det skulle därför vara intressant
att veta vad amerikanska cookies
innehåller:
Vikt
(g): 100.00
Fibrer 2.5g
Kalorier 486 kcal
Kolhydrater 63 g
Fett
22.9g
Själv
har jag varit en chokladgris tidigare. När jag åkte hem från
jobbet blev det ofta lite cho(c)klad på vägen hem om jag var
hungrig. Ibland blev det lite si och så med lunchen på jobbet för
att inte tala om vad man åt under jourerna.
Choklad
o chokladpraliner
Fibrer 0.6 g
Kalorier 547 kcal
Kolhydrater 53.7 g
Fett
33.7g
Varm
korv är en populär maträtt.
Varmkorv 23% fett grillad kokt
Fibrer 0g
Kalorier 278 kcal
Kolhydrater 7.7 g
Fett
22.2g
Och
hur är det med hamburgaren?
Hamburgare ca 17% fett stekt
Fibrer 0g
Kalorier 246 kcal
Kolhydrater 0.0 g
Fett
18.4g
Hamburgare dubbel m bröd ost
sallad dressing
Fibrer 1,9g
Kalorier 260 kcal
Kolhydrater 22.2 g
Fett
12.6g
Pizza
Capricciosa rökt skinka restaurang
Fibrer 1.5g
Kalorier 267 kcal
Kolhydrater 24.8 g
Fett
13.4g
Det är ganska entydigt röra sig mer och att inte överäta.
Det är ganska entydigt röra sig mer och att inte överäta.
Hela bilden är mer komplicerad än så |
Det
är finner jag inte entydigt så att fetmaepidemin beror på
mättade fetter, inte ens på snabba kolhydrater och mättade
fetter. Egentligen tror jag vi vet alldeles för litet om detta med
kost för att skattelagstifta om vad vi skall äta. Skall man göra
det måste man ha 110 procent säkerhet, och inte ens då skulle det kännas rätt. Jag tror mera på information och det personliga valet.Det andra har mera bismak av ett samhälle jag inte vill leva i.
Information är bland annat vad Dan
Buettner skrivit om 100-åringar och deras kost, liv och
samhälle. Där kommer forskningen om sjundedagsadventisternas
kost och liv in. Det är ganska entydigt: rör dig mer, överät
inte. Grönsaker och frukt är nyttigt. Inte mycket kött. Inte
mycket mättade fetter.
Två
lågfettsförespråkare som levde enligt sina råd blev cirka hundra
år. Roy
L Swank dog innan sin 100-årsdag.
Ancel Keys blev nästan 101 år. Om man läser länken om Keys
ser man att det hela inte är så enkelt när man skall gå in på
detaljrekommendationer. Det är i alla fall intressant att båda
blev cirka 100 år. Men fall är ju fall och inga vetenskapliga
bevis. Däremot torde det var bevisat att vi äter mer och rör oss
mindre och blir fetare och fetare.
Det
finns väldigt stor tvärsäkerhet i debatten om dieter som är bra
etcetera. I Sverige finns väldigt många förespråkare för att man
skall äta så fett som möjligt, så mycket mättade fetter som
möjligt men jag det bygger till en delvis felaktiga premisser. Det
är snarare mängden mat man blir fet av, man överäter. När man
blir mätt av LCHF kost är det inte säkert att det är fetterna som
mättar utan snarare att man äter mer proteiner i samband med att
man äter mycket kött och liknande. Och rött kött är ju kopplat
till en både hjärt-kärlåkommor, cancersjukdomar och till
degenerativa nervsjukdomar enligt tidigare länkade metastudier av
Sofi. Samtidigt finns ju mycket erfarenheter av de som lyckats gå
ned i vikt och få bättre sockerläge med LCHF, vilket ju tyder på
att de absolut överkonsumerat snabba sockerarter tidigare och säkert
stoppat i sig sådant de inte vetat om ( även fett). Många LCHF
förespråkare vill ha skatt på kolhydrater i stället, därmed
inkluderande frukter bland annat. Det är inte klokare det än att ha
skatt på fetter eftersom man kan bli fet och blir fet av för mycket
av det goda och för lite aktivitet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar