Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, oktober 26, 2011


ECTRIMS årliga kongress har pågått i Ansterdam. Det har därför kommit en del presentationer om eventuellt kommande medel mot MS.

Vad som bland annat är nytt är att man börjar se effekter på handikapputvecklingen.

medel Påverkan skov Magnetröntgen Effekt progression biverkningar
Alemtuzumab
ej tablett
fas III,
men är enstaka behandlingar . kanske 2 år i följd, ur medicinsynpunkt närmast lättare än tabletter
78% symtomfria efter 2 år
hälften så många skov som interferon och copaxone


? ej signifikant effekt i aktuell fas III undersökning
Tidigare fas II undersökningar visade detta.
I den aktuella undersökningen jämfördes med interferon, och det var litet progression även i den gruppen
- autoimmun sköldkörtel sjukdom
-ITP, påverkan på blodplättar
Daclizumab
ej tablett
fas II
Årliga antal skov c:a 0.22 jämfört med placebo0.46 Minskat antal aktiva lesioner Signifikant effekt Ett dödsfall på grund av abscess i övrigt var det fler allvarliga biverkningar i placebogruppen
Laquinimod
tabl
fas III
Ngt bättre än placebo Ngt mindre atrofi jmf med placebo o interferon Minskning med 33 % på tre mån jmf med placebo. På sex månader 40, 6%

BG-12
tabl
fas III
Minskade skov med c:a 50% jfr placebo Efter två år sign. minskat antal lesioner, Minskade 34-38 % jmr med placebo under två år Flushbesvär, gastrointestinala besvär
lika många biverkningar rapporterade i båda aktiv och placebogrupp
teriflunomide (Aubagio)
tabl
finns uppföljningar upp till nio år

årliga skov 0.18-0.24
de som tog 14 mg per dag hade oförändrat handikapp !!!
de som tog 7 mg per dag ngt ökat handikapp
inga allvarliga infektioner eller cancrar som tycktes beroende av medicinen
5 kommentarer:

 1. Anonym5:57 em

  Hej
  Jag vet att du inte ger medicinska råd, men jag bara måste få ventilera. Känner mig så ensam i mitt beslut om börja ta ms-medicin eller inte. Har ingen diagnos ännu eftersom jag bara haft ett skov, men allt tyder på att det är ms. Hjärnröntgade mig 6 månader efter första röntgen- såg likadant ut som vid första tillfället. Min mamma fick diagnosen tidigt 80-tal och har aldrig tagit medicin- mår fortfarande bra vid 70 års ålder. Min läkare vill förstås att jag ska börja och jag får välja och vraka bland medicinen. Otroligt svårt att bestämma vilken, så det känns som valet i så fall kommer att bli spruta en gång i veckan eftersom jag hatar sprutor, men då verkar det som det blir mest biverkningar. Hade gärna sett att min läkare sa att denna medicin är bäst för dig. Vissa dagar mår jag kanon, andra så känner jag bara för att sticka vilken spruta som helst i benet. Vad är inbillning, vad är inte. När man tänker på hur man går hela tiden, så kanske det inte är så märkligt att man får gångproblem. Jag antar att du tar medicin- var detta i så fall självklart för dig?? Det var skönt att prata av sig med en vettig person som vet vad det handlar om. Pat

  SvaraRadera
 2. Hej Pat,
  Apropå medicinering finns en artikel ganska nyligen på MSRC news länk i marginalen. Den går igenom en del av medicinerna. Jag har tagit mediciner interferon och Copaxone men fick sluta med båda pga biverkningar. Det var ganska självklart för mig att ta mediciner. När jag insjuknade fanns det dock inga bromsmediciner.

  Som du sett av bloggen tror jag också att livsstilsfaktorer som kost, icke-rökning, röra på sig, inte stressa också har en betydelse.
  MVH
  Sune

  SvaraRadera
 3. TilläggPat.
  Jag tror att ditt val av medicinvskulle ha varit ett gott val för mig för dà hade jag förmodligen sluppit biverkningarna.
  MVH
  Sune Ö

  SvaraRadera
 4. Anonym10:24 em

  Du menar att du skulle ha tagit en spruta i veckan (vad den nu heter)? Menar du att det ger minst biverkningar, som jag har fått uppfattningen ger mest? Vilken medicin tar du idag?

  Jag tänker att till en början (om det inte blir någon våldsam förändring) så avvaktar jag ytterligare ett halvår och sedan blir det hjärnröntgen. Fast egentligen borde jag väl även röntga ryggen igen. Min läkare säger att om det blir förändring i ryggen så märker man det.....fast man undrar ju lite om det är en ekonomisk tanke bakom detta resonemang.
  Jag sparar ju in tusenlappar på att avvakta med medicin. Kanske ska jag vara lite tuff och även kräva ryggröntgen.

  Lever (och har alltid gjort) väldigt hälsosamt, men har lätt att känna mig stressad och detta märker jag verkligen påverkar mig rent fysiskt. Ska dock anstränga mig mer med antiinflammatorisk kost.

  Mvh

  Pat

  SvaraRadera
 5. Pat
  Jag menar att det problem jag hade var en inflammation av huden där man gav injektionerna. Medicinen som ges en gång i veckan, Avonex ges intramuskulärt och skulle förmodligen ha fungerat för mig.

  Jag tar ingen medicin idag. Min MS håller sig stilla.
  Sune

  SvaraRadera