Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, mars 20, 2011

Djurens förmåga att slappna av kan man lära av


Ett djur är en komplett yogi, läser jag i en bok. Det bästa råd man kan få är att noggrant studera en katt. Kattens förmåga att slappna av då den vilar är fantastisk. Lyfter man upp en tass faller den livlös ned när man släpper den, läser jag i boken. Men den sover icke-den är uppmärksam- får den ögon på ett byte är den blixtsnabbt på språng- när alarmet är över lägger den sig ned igen- fullkomligt avslappad.
Då man vill lära yoga är detta något kan man lära av katten:
  • yttersta avslappning
  • samtidigt att vara uppmärksam, registrera vad som föregår
  • att blixtsnabbt kunna lämna det avslappade tillståndet och göra något som måste göras
  • återgå till total avslappning.

Människan tycks ha förlorar denna förmåga till att koppla av. Att få totalavslappning i musklerna. Människor går omkring med upphissade, spända axlar, spända käkar, ben stela som pinnar, läpparna sammanbitna som en klädnypa – allt enligt samma bok. Tyvärr vet jag inte författaren boken är gammal och författarens namn är borta. Boken har kort och gott titeln yoga och är en översättning från franska.

Människan har mist en del goda saker av sin animaliska natur; djurens förmåga att slappna av- men den kan återfås- yoga är ett medel till detta enligt boken. Jag tycker det låter som beskrivning av något man kan lära av vid mindful meditation också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar