Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, mars 05, 2011

Om astrocyter

Kanske kan de bidra till att förhindra missbruk av hasch, ge nya behandlingar mot smärta som bygger på endocannabinoidsystemet


Astrocyterna- förr trodde man de bara hade en utfyllande verkan- har blivit mer och mer intressanta. De ge stöd åt neuronvävnaden så att det blir stabilare, är med och ger dem näring och de modulerar också neuronens nervsignaler. De är egentligen lika viktiga som neuronen men dessa har varit någon sorts överklass i hjärnan.
2008 publicerade Marta Navarrete och Alfonso Arague en studie i marsnumret av tidskriften Neuron, där de försökte identifiera cannaboidreceptorernas roll på astrocuterna. Receptorer är äggviteämnen som finns på i cellmembranerna, och som stimuleras av olika kemikalier. I fallet cannabinoidreceptorer är det endocannabinoiderna som samverkar med receptorerna. Äggviteämnet ( receptorn) och den aktuella kemikalien passar ihop bildlikt sett som nyckel i ett lås, och får den aktuella mekanismen att fungera, fullgöra funktionen. D vitaminerna passar på VDR och tillsammans fungerar dessa i många olika funktioner i vävnaden, men cannabinoidreceptorerna gör i astrocyterna var alltså de två forskarna nyfikna på.
När endocannaboidreceptorn aktiverar kommer en reaktion från cellen. Man fann också att de neuronen som är "nära" astrocuterna frigör endocannabinoider som skall ge denna reaktion. Man fann också att denna astrocytreaktion kan aktivera neuron att frisläppa transmittorsubstansen glutamat.
Det tycks alltså som att astrocyter och neuron kommunicerar via endocannabinoidsignaler ; det tyx som att det finns kommunikation mellan cellerna vär endocannabinoider och glutamat är viktiga komponenter, och där astrocyterna är en viktig väg för denna kommunikation.
Det kan vara så att astrocyterna spelar en roll när någon blir fast i cannabinoidmissbruk, och de kan också utgöra en väg att behandla ett missbruk. Detta kan också ha betydelse för sådana saker som smärtupplevelser, smärtbehandling, inlärning och minne.
Astrocyterna en väg till att laga ryggmärgsskadorAstrocyter kan också tänkas få en betydelse för att "laga" ryggmärgsskador. I varje fall tyder behandlingar av skadade råttor på detta, där man gått deras rörelsefunktion att förbättras. Detta finns att läsa i tidskriften PLoS ONE, .
Vid University of Colorado School of Medicine and University of Rochester Medical Center har gjort framsteg inom detta område genom att de använt mänskliga astrocyter för att reparera ryggmärgskador på råttor. Man har tidigare sett detta i experiment med astrocyter från råttor men nu fann man att mänskliga astrocytceller hade samma potential.
Det gick dock inte att använd vilken astrocyt som helst. Man använde en sorts stamceller från mänsklig a moderkakan och utifrån denna utvecklade man två typer av astrocyter genom diverse manipulationer med cellerna signalsisten. Väl implanterade i djuren fann de att en typ av mänsklig astrocyt gjprde att det skedde en påtaglig, stark läkning. Den andra astrocyten fungerarde inte.
Studien visar att det finns olika typer av mänskliga astrocyter, som kommer från samma typ av precursorceller ( en sorts stamceller) och de har totalt olika effekter när det gäller att reparera skadad ryggmärg, säger försteförfattaren till studien, Stephen Davies.
Forskarna fann också att det inte fungerade att transplantera stamceller direkt i de skadade djuren. Citat" forskar tror att denna metodik att transplantera odifferentierade stamceller till det skadade området och hoppas på att stamcellerna skall förvandlas till användbara celler är inte den bästa strategien för att laga skador.
Denna studie säger Mark Noble,som finns vid University of Rochester Stem Cell and Regenerative Medicine Institute, är ett viktigt steg framåt i förbättrandet av behandlingar av spinalskador: den visar dels hur man kan få fram effektiva mänskliga astrocuter och visar också att det är viktigt att först odla fram den celltyp som är mest adekvat innan man gör transplantatione. Det är helt kalrt att vi inte kan förlita oss på att den skadadevävnaden är bäst på att framkalla den nödvändiga förändringen som behövs på de de precursor " stamceller" man använder.
En annan forskare Jeannette Davies säger, att uppskattningsvis är astrocyterna de allra vanligaste cellerna i hjärnan och ryggmärgen, och de ger olika typer av stödfunktioner till neuronen. Dessa olika funktioner bidrar troligen till de mänskliga astrocyternas förmåga att reparera ryggmärgsskador.
Innan man vill prova detta på människor skall man testa denna metodik på olika modeller av skador som liknar allvarliga mänskliga skador, både nya och gamla skador. En studie som denna ger ökat hopp att man skall kunna hjälpa människor med ryggmärgsskador, säger slutligen forskaren Jason Huang professor i neurokirurgi vid University of Rochester Medical Center and Chief of Neurosurgery at Highland Hospital..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar