Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, mars 18, 2011

Mindful meditation ger tjockare hjärnbark enligt en studie från 2005Källa betterbrainbetterlife.com
2005 upptäckte Sara Lazar, forskare vid ett av USA mest välkända universitet, Harvard, bredare hjärnregioner hos människor som utöver mindfull meditation. Det var kanske första gången någon visade att regulbunden utövande av mental träning kan öka mängden hjärnvävnad. Regelbundet utövande av meditation gjorde att EEG mönstret ändrades även en en period efter att man avslutat passen, visste man sedan tidigare undersökningar. Nu ville Lasar och medarbetare veta om medition kan ge förändringar i hjärnan . Man använde magnetkamera för att undersöka detta.Vad är mindful meditation?
uppmärksamhet, icke dömande ( man fokuserar på exempelvis andningen, efterhand dyker det upp associationer, tankar, då skall man inte "döma eller bedöma" dem utan bara konstatera att de finns där, möjligen sätta dem i någon kategori exempelvis ekonomi, må bra eller något, sedan skall man återgå till att fokusera på andningen. Det är i stort sett vad jag uppfattar att mindful meditation är.
Lazar med medarbetare ville se om det var skillnad på hjärnbarkens tjockled mellan de som mediterade och icke, och även om det var skillnad beroende på hur mycket de mediterade.Man fann att de som mediterade hade tjockare områden på hjärnbarken som hade med uppmärksamhet att göra, för områden som gällde medvetenhet om kroppen och hur kroppen känns. Det går inte direkt att säga att meditation ger ökad hjärnvävnad säger Lazar, men tittar man på forskningen i stort där man funnit att taxiförare i London har större områden i hjärnan för det som gäller lokalsinne, den inre kartan, jonglerare har större hjärnområde för de delar de använder, fiolspelare och pianister har också liknande förändringar så faller Lazars forskning inom samma ram. Det man koncentrerat upprepar ofta ger förändringar i hjärnan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar