Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, mars 13, 2011

Skavlan och Mats Reimer om alternativ terapi

Jag läser ofta Mats Reimers blogg i Dagens Medicin.  Han  har där tagit upp en kamp mot oseriösa behandlare med dåligt underbyggda teorier och metoder. Vad han framförallt vänder sig mot ä r när politiker och andra  personer ganska lättvindigt  och utan en kritisk blick accepterar och berättar  om alternativa  terapier, som det här inlägget om ett avsnitt i radioprogrammet kropp och själ om TFT (tankefältsterapi). .Han har bland annat tagit upp homeopati, sakral terapi. Han hade också inlägg om LCHF och stenålderkost efter att kostdoktorns bok kom ut. Där diskuterade man bland annat detta om stenålderskost och hur den på olika satt används för att legitmera olika åsikter om mat. Det kan anvandas  för att säga att mättade fetter är naturliga, bröd och spannmål onaturligt eftersom man inte odlade säd på stenåldern men väl kalasade på feta mammutar. Hur man får in feta mjölkprodukter i den naturliga kosten förstår jag  inte. Visserligen hade mamma Hedenhös en ko, men i verkligheten   var det väl inte så. Fred och Wilma hade TV för övrigt.
I Reimer senaste inlägg presenterar han Skavlans bror, som delar ut en rak höger  mot vidskepelse och kvacksalveri. För den som varit med om att man avsagt sig  behandligar som kunnat rädda livet för att i stället använda naturmedicin är det bara att applådera.

Med detta  inte sagt att det finns naturmedicin  eller alternativa behandlingar som fungerar. Men de skall underställas samma krav som skolmedicin om man hävdar att de hjälper. Det ärockså så att alternativa behandlare ibland är bra lyssnare, t ar  sig an patienterna bättre. När Jerzy Einhorn utredde THX blev han imponerad av  just detta men han fann ingen effekt  av terapin i sig.
Fran min  blogg   17 april 2008: Jerzy Einhorn fick i uppdrag av socialstyrelsen att utreda THX. Jag läste om detta i memoarboken ”Det är människor det handlar om ”. Vid kontakterna med THX-doktorn Elis Sandberg blev han mycket imponerad av hur denne omhändertog patienterna, och han jämförde det med hur patienter omhändertogs i den den vanliga sjukvården inklusive Radiumhemmet. Den jämförelsen utföll inte till den vanliga sjukvårdens fördel. Han såg att det fanns mycket att lära av Elis Sandberg i dennes möte av patienterna. Däremot blev utredningen av själva medlet THX negativt. Det fanns inte något belägg för att det hade någon verkan. På den tiden var detta ganska infekterat . Det kunde kanske hända, att man blev dåligt omhändertagen, om man kom till ett vanligt sjukhus efter att ha varit hos Elis Sandberg. Jag vet inte om det var så, men jag vet en patient, som var väldigt rädd för att det skulle bli så, när jag mötte honom och hans fru, då jag arbetade som AT-läkare på akutmottagningen. Jag behandlade dem precis som alla andra, men ändå blev de väldigt tacksamma. De var nog nästan beredda på att bli utkastade. Stämningen i media och i debatten var väldigt infekterad.

Jag tror att Jerzy Einhorn hjälpte till att avdramatisera det hela. Man skulle om jag minns det rätt kunna ge THX injektioner på sjukhus om patienterna ville detta. Trots att själva preparatet inte hade någon vetenskapligt dokumenterad effekt, fick Einhorn sjukvården att inse att i helhetstänkandet var det rätt att göra så. Det var inte en bra behandling, att börja ifrågasätta patienter som gripit efter halmstrån och trott sig finna det. Att tänka sig att börja argumentera och ifrågasätta en behandling med en kanske döende patient kunde inte vara bra i något sammanhang. Att däremot diskutera behandlingen och ifrågasätta den generellt var naturligtvis viktigt och riktigt.


Jag vet inte om THX på något sätt hjälpt någon att överleva. Jag tror, att psyket är viktigt för hur man kan klara sig genom sjukdomar. Det är viktigt att man får sova, att man orkar äta och liknande. Kanske gav det bemötande Elis Sandberg av sina patienter en uppmuntran som gjorde att de subjektivt mådde bättre. Just den här delen tror jag, att många av de alternativa terapeuterna fångar upp och klarar ibland bättre än i vanlig vård. Idag är det en uttalad press inom många områden och inte minst inom sjukvården. Många mår inte bra. Trots att man har ambitionen, att även få det psykiska bemötandet att fungera, gör det inte alltid det. Detta är en förklaring. Det finns andra. Här finns alltså ett område där det finns ett vacuum att fylla upp. Ett tomrum för hälsoterapeuter av alla möjliga slag. Seriösa och oseriösa terapeuter. Terapeuter med olika kunnighet. För en del handlar det om att tjäna stora pengar, men detta finns inom den västerländska medicinen också. En del skall man avråda från. Men det finns också terapier som fungerar, som kan lindra. Massage till exempel  känner jag manga som tycker känns bra. Själv tror jag att jag mår bättre efter  att jogga eller  yoga.

2 kommentarer:

 1. Anonym9:12 fm

  Mats Reimert är väl inte så mycket att hänga i julgranen :)

  http://artikelservice.se/dianetik-som-terapi-i-stockholm/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har väl inte Mats Reimer i julgranen direkt, men jag tycker hans blogg fyller en viktig funktion. Det är viktigt att det finns någon som tar upp och särskådar olika terapier och metoder som är mer eller mindre ovetenskapliga. Jag tror det skulle behövas fler Mats Reimer bloggar.

   Radera