Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, mars 04, 2011

Nytt om MS

Vilka nya mediciner är i antågande ? Professor David Bates, University of Newcastle besvarar:
'


Mer om MS , solsken och D-vitamin. I European Journal of Immunology finns en studie avseende relation mellan D-vitamin, immunceller och allvarlighetsgraden av autoimmunitet på experimentell MS.
I inledningen står bland annat att de vanligaste bromsmedicinerna inte stoppar progressionen ( kanske ett lite diskuterbart påstående, jag tycker mig ha läst uppföljningar som säger motsatsen beträffande både interferon och glatirameracetat ( Copaxone). De nyare av, man menar sannolik Tysabri och Gilenya bromsar progression men är förenade med större risker.
Man beskriver att ny forskning tyder på att förråden av D vitaminer, ( D3) är starkt relaterat till sjukdomsaktivitet. Minst attacker och långsammast progression hos de MS patienter som har högsta förråden av D3. ( Jag har tidigare skrivit om åtminstone tre undersökningar som tyder på detta). D
Colleen Hayes från University of Wisconsin- Madison säger: MS är en komplex sjukdom immunologiskt sett. Den är fn obotbar men omgivningfaktorer som vitamin D3 kan vara nyckeln till att förhindra MS och minska sjukdomen svårighetsgrad hos MS patienter. Tidigare har Hayes tieam förmodat att det solskensberoende D-vitaminet kan minska på de autoimmuna attackerna, utifrån att det finns ett starkt negativt samband mellan förekomst av solsken och vanlighet av MS, och att solens UV ljus behövs för att D-vitamin skall bildas i huden och att det bildas molekyler i T lymfocyterna som binder D vitamin ( VDR vitamin D receptorer).
I den nya studien undersökte man de skyddande effekterna av D3 vitaminhormonet på en experimentell modell av MS där VDR antingen fanns eller var borta på T-lymfocyterna. Man fann att hormonets skyddande effekt bara syntes då VDR receptorerna fann på de autoimmuna T-lymfocyterna. När man tolkar detta tyckte D vitaminets direkta inverkan på T de patogena ( de sjukligt skadade) leda till att dessa försvinner. Man har inte uteslutit att att D vitaminet även kan påverka andra immunceller, men sådant skydd tycktes inte vara tillräckligt för att skydda mot autoimmunitet och inte hormonet D3 kunde verka på T lymfocyterna.
Detta är viktig information säger Hayes, då det ger en möjlig biologisk förklaring till sambandet mellan solskens förekomst och hur vanligt MS är. Vår grupp arbetar med att finna strategier för att använda D-vitamin för att skydda mot MS och att behandla MS. Det finns många osäkerheter kvar men att förstå vad som händer på molekylär nivå bidrag till mycket till att öka kunskapen och för oss närmare målet.
Jag har skrivit att jag inte ger råd, men några ger jag och ett är att man skall kolla upp detta med D-vitaminer om man har MS.

Tysabri läker skador?Ett sätt att undersöka om man har MS och har en skada på nervledningsbanor är att undersöka med VEP ,SEP och MEP, vilket i stort innebär att man ser om signalerna går långsammare i synbanorna och i banorna från respektive känsel i kroppen och i nerver till muskler (motoriska nerver).
Nu har man följt detta patienter som står på Tysabri och funnit att det tycks ske en läkning av sådana skador , vilket innebär att Tysabri kanske inte bara har en bromsande effekt utan också en läkande effekt. Man följde 44 patienter under ett år och fann detta fynd vid VEP och SEP men inte VEP.
Källor: Läst detta inlägg på MSRC news, länk i marginalen

3 kommentarer:

 1. Anonym10:19 em

  Jag har kollat upp D-vitamin nivån i blodet och det var på tok för låg: 44 nmol/L.Husläkaren frågade mig vad vi ska göra. Du kan skriva ut D-vitamin droppar, sa jag. Han är dock livrädd för överdosering och då fick jag ta antingen 5 ml/vecka eller 5 droppar per dag.Sen räknade jag efter och kom fram till att 25 droppar blir alldeles utmärkt/det är ca 5 ml per vecka och idag tog jag 30 droppar. Överdosering kommer man till när D-vitamin nivån är normal, min depå är bara halvfullt,dock.Den behöver fyllas på.
  Jag undrar varför läkarna inte kan det här.Ingår inte det i läkarutbildningen eller är D-vitaminet så nytt och outforskat? Inte ens min neurolog hade kommentarer. Jag hade ju hudcancer för 6 år sen och då blev det slut med solandet. För 3 år sen fick jag min MS diagnos. Jag har dock märkt att mina symtom med trötthet och brus/myror i muskler och i skelett har minskat lite. Då kom spöket bakom och sa att jag kan höja D-dropparnas dosering.Så nu sitter jag och avvaktar. Skulle gärna vilja dricka upp hela flaskan men det går nog inte.Tror verkligen till 100 % att D-vitaminet är mirakelmedlet.Tänk om jag kunde slippa Avonex sprutorna....

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,

  Det här är ganska ny kunskap. När jag gick läkarutbildningen blev man verkligen varnad för D-vitaminöverdosering som kunde ge ett flertal olika och farliga symtom. Problemet var delvis att man ibland gav en annan form av D-vitamin, man gav den aktiva formen 1.25 (OH)2D3 ( kalcitriol). och där finns det en stor chans till överdosering. Det man skall ge är inaktivt kolekalciferol. Där finns det mekanismer i kroppen som gör att det kan lagras som kalcidiol. För detta har man mycket större tolerans och större spännvidd och kroppen känner av när det behöver bildas mer aktivt. Man vet att i till exempel solsken bildas kolekalciferol i cirka 10 000-15000 enheter per dag.
  EU har gränsen 2000 IE per dag som säker. Om man gör bestämningar som du gjort är man allra mest säker och du bör kontrollera upp det om ett halvår eller så.
  D-vitaminets roll visste man mycket litet om förr; men numera vet man att det spelar en mycket viktig roll i många organ bland annat immunsystemet. Och det behövs mer D-vitamin till dessa nyupptäckta funktioner än för att förebygga osteomalaci och engelska sjukan. För MS verkar det vara viktigt att ligga i ett övre område, några undersökningar har tytt på att det blir färre skov och mindre progress ju högre nivå man har ( inom ett terapeutiskt område).
  Om man håller sig inom ett säkert område tycker jag som MS patient att det här är en viktig medicin att ta. Det finns ganska mycket forskning om MS och D-vitamin.
  Man skall dock inte ta kombinationen A o D i droppar. A ger ganska snart allvarliga förgiftningar och det finns misstankar om att A också motverkar D.

  SvaraRadera
 3. Anonym12:51 em

  Hej igen,
  Det är mycket intressant, det du skrev. Jag tror verkligen att D-vitaminet löser många av mina problem med MS och ser verkligen framemot nästa blodprov om ca 3 veckor.Jag frågade husläkaren hur lång tid det kan ta att fylla upp D-vitamin depån till det normala och då sa han att det kan gå ganska fort. Jag hoppas och hoppas verkligen. Jag mår faktiskt bättre och bättre för varje dag som går men det går inte fort.
  Jag blev bara förvånad om en annan inlägg där en MS patient skrev att efter att hon fick sin diagnos 2006 tar hon bara D-vitamin och Omega 3 och ingen bromsmedicin.Och hennes senaste MRT visade ingen sjukdomsaktivitet. Helt otroligt.Då kanske man har hittat mirakelmedlet mot MS ?

  SvaraRadera