Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

måndag, mars 14, 2011

glutenintolerans och MS

Spanska forskare vid  Gastroenterology Service, Hospital Universitario Central de Asturias i Oviedo har funnit att coeliaki är cirka tio ggr vanligare hos patienter med MS. Mellan 1-2 procent av alla har glutenintolerans vilket innebär att upptill 20 procent av MS patienter kan ha problem med gluten.
Man har testat antikroppar mot gluten och fick då napp hos cirka var tionde. Alla åtta med glutenintolerans var kvinnor och dessutom yngre då de fick diagnos.
Själv har jag hudcoeliaki, och får utslag och klåda av gluten, även lättare magsymtom.
Då dessa patienter började med glutenfri diet förbättrades de neurologiskt. Och det kunde vara svårt att säga vad som var orsakat av MS och vad som var orsakat av glutenintolerans.
Att det finns något samband med MS och kost tycks tydligt i vissa fall. Även tarminflammation som Crohns sjukdom och MS är vanligt ihop. Medicinen Tysabri används både mot MS och Crohn. Källa till detta: MSRC news, länk i marginalen

Apropå mat och MS. Maskäggscocktailen. Jag håller på att söka lämpligt probiotikum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar