Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, maj 05, 2011

Apropå embryonal stamcellsterapi
Den 11 oktober 2011 skrev företaget Geron att en första studie med progenitorceller ( ett mellanstadiecell på vägen att utvecklas till en fullt utvecklad cell) till oligodendrocyter utvecklade ur mänskliga embyonala stamceller skall påbörjas med patienter som har en ryggmärgskada. Deltagarna i studien skall vara nyligen skadade och måste få cellerna kallade GRNOPC1 inom två veckor efter skadan. Den första patienten i studien hade utsetts och det skedde vid Hepherd Center i Atlanta USA.
Före detta hade man arbetat med studier på laboratorier i många år innan man nu var framme att göra en första studie efter att amerikanska FDA (”läkemedelsverket”) hade godkänt detta.
Personer som genomgår studierna har haft skydd men nu har en person trätt fram som säger att han är den första patienten. Han, Timothy J. Atchison , säger dock inget om resultatet . På den här bloggen kan man dock få en liten beskrivning. Det verkar som det kommer att bli en bok. I en intervju med patienten säger han att han håller på att lära sig köra bil utan fotreglage.

Det är också så att man kan uttala sig om resultatet efter cirka ett år läser jag någon annanstans. Vidare är det så att detta är en studie som skall undersöka eventuella risker med behandlingen, eb så kallad fas I studie. Doseringen är därför låg avseende hur mycket man sprutade in. Om studien visar att det sannolikt är låga risker kommer man att gå vidare med studier och högre doser. 
De som är skadade har också den allvarligaste typen av skada, nämligen ett totalt avbrott på ryggmärgen, total ryggmärgslesion. Om man har mera begränsade skador kanske det är lättare behandlingsbart.
Sannolikt har fler patienter fått injektionerna med GRNOPC1-cellerna nu eftersom man planerat att cirka en patient i månaden skulle få denna behandling.

Det är bara att hoppas att det kommer att fungera.
Källa :pressrelease från Geron company samt ovanstående ABC video.


2 kommentarer:

 1. Intressant läsning. Jag fick av en nära anhörig reda på att ny studie släppts där det visade att varför man får MS beror 60% på rökning och resterande 40% på genetiskt anlag. Vad tycker du?
  Må så gott!
  Kram messan

  SvaraRadera
 2. Hej messan,
  Att rökning är en faktor vid MS utveckling har blivit mer och mer känt men jag har svårt att tro att det bara är de två komponenterna som orsakar MS. Det förklarar till exempel inte nord-sydfaktorn, där MS är vanligare ju längre man kommer från ekvatorn, men en viktig faktor är det säkert. Skall bli intressant att läsa studien.
  Idag är en härlig dag här i Värmland; lite försmak av sommaren.
  Ha det bra!
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera