Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, maj 21, 2011

Om du inte lyckas första gången, försök , försök igen. - Att leva hälsosamt med countrysångaren Clyde Walker


Clay Walker: Om jag skulle ge en liten lektion är det denna: Din vilja är viktigare än din attityd, därför att viljan påverkar attityden. Det är därifrån attityden kommer.


Country & Western musikern Clay Walker intervjuas om hur han försökt hantera sin MS sjukdom via NationalMSSociety. I programmet finns intervjuaren Kate Milliken och neuropsykologen Rosalind Kalb, vars bok om kognitiva problem jag skrivit om tidigare,
Programmen finns på Youtube och är uppdelat i tre avsnitt och den övergripande titeln är Healthy Living/ Att leva hälsosamt eller sunt. De tre avsnitten delas upp i
  1. Fysisk hälsa
  2. .Emotionell hälsa och slutligen
  3. Leva med MS

Clay Walker slog igenom 1993 och insjuknade något år senare i MS. Han hade bland annat domningar i ansiktet och svaghet i höger sida. Bland det första han fick höra var att han inte skulle leva länge. Efter cirka ett år fick han börja med Copaxone och han har därefter inte haft några skov. ( På 13 år då programmet spelades in). Han känner ibland av sin MS. I programmet berättar han bland annat att han är känslig för kyla men inte värme. Han kan också känna sig ostadig i bland.

När han var nydiagnostiserad sökte han information överallt och sökte sig bland annat till en läkare som sysslade bara med MS. Han läste också information bland annat från NMMS och inte minst säger han läste han om personer som han tyckte hade klarat sin MS bra. I början av 2000-talet startade han också en organisation Band against MS, som samlar in pengar bland annat genom konserter till olika MS ändamål, bland . Organisationen har också en sajt där det bland annat finns information om sjukdomen samt dessutom finns det berättelser om ”heroes” personer som fått MS och hur de hanterat det.

Clay berättar hur han snarast blivit mer fysiskt aktiv efter diagnosen än tidigare. Han gör någon fysisk aktivitet varje dag, men det kan vara varierande. Han säger att det inte får bli för upplåst utan det är viktigt att han tycker det är roligt hela tiden. Han joggar, spelar golf, lyfter skrot, gör yoga, cyklar, rider, arbetar i trädgården.
Rosalind Kalb säger att en bra fysisk form gör att man klarar de tuffa ”sakerna” med MS bättre. Bland annat hjälper en god fysisk form mot MS-tröttheten, fatigue.

Han är också noga med sin diet och försöker äta allmänt nyttigt. Han rekommenderar bland annat omega-3.
Här berättar också Rosalind Kalb om diet. Man skall äta sådant som man tycker om och som är realistiskt. Hon säger att man bör äta allmänt nyttigt och brain food vilket är nyttigt för alla, och hon räknar då upp bland annat omega-3 men också omega-6 vilket absolut inte ingår i min diet som något jag bör sträva att äta. Restriktion med fett allmänt. Dessutom nötter, grönsaker och frukt för att få vitaminer och övriga nödvändiga komponenter bland annat mineraler. Dieten bör vara balanserad. ( En lite diffus term; det beror på vad man har för utgångspunkt. En balanserad kost i Sverige är inte samma som i Spanien eller i Kina.
Vad som rekommenderas på Clays sajt är att man skall ta en multivitamintablett, vilket nog är tveksamt. Det finns undersökningar som talar för att detta inte är bra. Däremot D-vitamin är en viktig vitamin.

Allmänt är det ett mycket bra program, " balanserat"  och pekar på hur viktigt det är att man är med på noterna när man skall göra någon ändring, maximera sin hälsa, att det känns bra och roligt. Det får inte bli en tvångströja.

Återkommer till avsnitt två och tre.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar