Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, maj 14, 2011

Stress kan ge stroke- stroke kan förändra livet en del till och med till det bättre- men den förändringen borde kunna ske utan stroke.

Trebarnsmamman Annika Grundfors fick en stroke för två år sedan. Hennes tre barn var mellan sju månader och femton år och hon arbetade då som byråchef, marknadschef och projektledare och beskriver det som att livet rusade på i 180, enligt en artikel i DN.
Det var inget aneurysm som brustit. Någon orsak till hennes stroke kunde läkarna inte hitta; ingen infarkt, ingen blödning. Själv är hon övertygad om att det var stress. Hon sa aldrig nej till någonting. Man är böjd att hålla med henne.
Artikeln beskriver bra vad som hände efter hennes stroke, hur hennes kognitiva funktioner som minne, förmåga att läsa, hålla flera saker i luften samtidigt försämras. Hon blir fortfarande mycket trött av att läsa en tidningsartikel. Jag känner igen allt det där. Hon beskriver också den trötthet, fatigue som kom efter stroken. Oavsett vad hjärnskadan beror på blir symtomen ofta likartade.
Annika Grundfors arbetar nu på hjärnfonden och samordnar kontakter med donatorer och forskare.Artikeln är ett bra exempel på vad som händer efter att man insjuknat i en svår sjukdom. Det blir både ett skeende som beror ett biologisk skeende, vid stroke och andra hjärnsjukdomar beroende på att nervvävnad skadas, men det inträffade leder också till en psykologisk kris, som man måste arbeta sig igenom.
Annika Grundfors har förändrats och hon har inte samma kapacitet som tidigare, vilket lett till att hennes liv förändrats. Förr hade hon andra saker i huvudet då hon lekte med sina barn och hon kände ständig press. Hon var aldrig glad. Idag är det förändrat. Hon är mer närvarande i vad hon gör och hon är gladare. På ytan syns inte att hon har förändrats och de problem hon har, vilket inneburit att hon blivit tvungen att lära sig säga nej. Hon anser att hon borde ha genomfört de här förändringarna i sjukdomen kom.
Jag skulle önska att folk tog till sig den här artikeln och genomförde förändringar i sina liv innan de drabbas av sjukdomar till följd av stress. De kanske läser det artikeln och håller med, men sedan lägger man tidningen åt sidan och fortsätter som vanligt. Men det finns ett ordspråk som lyder: en vattendroppe urholkar stenen- kanske information också i längden ger förändringar i livsstilen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar