Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, maj 24, 2011

Noceboeffekten:Jag har tittat lite närmare på mitt förra inlägg. Jag skrev om de två sista youtubefilmerna att jag inte hade granskat fakta. Det har jag egentligen inte nu heller, så till vida att jag gått till källorna av studier. Det tycks emellertid vara så att det finns många saker man inte vet om placeboeffekten och ännu mindre tycks det vara beträffande noceboeffekten, jag vill skada effekten. Den kortare videon av de två och de påståenden som finns där om att färgen på piller spelar in, hur många piller man tar, form etcetera har betydelse för effektens storlek återkommer även där det finns källor som beskriver det. Det finns till exempel en engelsk ung läkare som driver ett projekt om humbug och kvacksalveri och då han pratar om placebo beskriver han ungefär samma saker som i videon. Jag är beredd att i stort sett svälja vad som beskrivs i videon utan vidare undersökningar. Och egentligen säger den väl inte mer än att placeboeffekten finns och att den kan varierar i storlek. Se video:


Häxdoktorers dom kan vara dödande:
Det finns många aspekter på det här: Noceboeffekten kan vara social. I New Scientist kan man läsa om häxdoktorer som utfärdat dödsdom över någon i en stam. Och efter ett tag så dör personen. Är det trolldom, noceboeffekt? När man tittade på varför de dog berodde det på att de dog av svält. Det var ingen idé att föda en redan död man.
Så också läkares dom
I samma artikel fick en man besked om att han hade en dödlig levercancer som spritt sig. Och han blev sämre och sämre och dog. När man obducerade honom fann man att tumören var liten och inte hade spritt sig. Han hade dött av beskedet.


Noceboeffekterna är reella, de kan vara handikappande även om det är sockerpiller man får
Noceboeffekten kom upp parallellt till placeboeffekten. Det var de negativa konsekvenserna av ett sockerpiller. Det visade sig att det blev biverkningar även av sockerpiller och det blev fler om man fick information om vad som kunde komma. Erfarenhet av biverkningar av andra mediciner spelar in för att man skall uppleva biverkningar etcetera. Och biverkningarna är reella, de existerar, de kan vara handikappande och ungefär en fjärdedel av de som tar placebo upplever just biverkningar. Detta säger psykiatriprofessornArthur Barsky i en Harvard Magazine artikel.Man går alltid omkring och känner av kroppen lite, det smärtar till lite här och där, magen kan vara orolig. Det kanske är på gränsen att kännas... … ...
Nocebo beror delvis på att man redan har existerande symtom, som man kanske inte lägger märke till förrän man ökar uppmärksamheten. Man får alltså en förklaring till något man känner genom att göra det till en biverkan. Samma sak kan gälla om man får det verksamma preparatet i en studie, och då kan det göra att man slutar i onödan. Det är därför viktigt att kartlägga eventuella symtom innan så att man vet vilket gäller både vid läkemedelsstudier men också då man skall ta mediciner mot något. Man kanske slutar med medicinerna på grund av misstänkta biverkningar, men i själva verket fanns de där innan. I en studie av en vanlig medicin fann man att av de rapporterade biverkningarna var det bara 11 procent som berodde på medicinen, resterande 89 procent berodde på nocebo. Om detta fanns att läsa i JAMA år 2002 i en artikel av nämnde Barsky med flera. Jag har försökt ( lite grann) att hitta artikeln men lyckades inte. I anslutning till detta skriver man att de flesta av oss går omkring med lite symtom dagligen, lite värk, lite trötthet, kanske orolig mage eller annat och när man får en sjukdom och en medicin är det lätt att tolka våra symtom som biverkningar. För min egen del är det så att när jag känner efter så finns nog ofta lite symtom. Känn efter själv om det stämmer.
Lite mix om noceboeffekten
Vidare skriver man i Harvard Magazine att 75 procent av både sjukvårdsanställda och patienter inte känner till noceboeffekten. Mycket intressant.
Omgivningsfaktorer kan spela in. Vid en del cytostatikumbehandlingar blir man intensivt illamående och man man har funnit att de patienter som upplevt detta kan bli illamående om de kommer in i ett rum som är målat med samma färger som där de fick cytostatika. Hur rummet ser ut där man får en behandling är också viktigt. Om det är en rum med välkomnande atmosfär blir ofta resultatet bättre än där det är en ogästvänlig atmosfär.
Det är många konstigheter kring det här. Många upplevde sig bättre när de fått en pacemaker inmonterad men innan den hade aktiverats. Jag fick en känsla av att många kände en lättnad bara av att komma in på ett sjukhus. Ångesten reducerades.
Noceboeffekten finns givetvis även i situationer där man tror att det här är skadligt. Har man fått negativ information om sin sjukdom ökar detta på symtomen. När countrysångaren Clay Walker fick diagnosen MS sa läkaren att han kommer att sitta i rullstol inom fem år och att inom tio år skulle han vara död. Första åren med sjukdomen mådde Clay Walker mycket dåligt men har nu inte haft något skov på 13 år, se mitt inlägg om honom. Jämför häxdoktorers inverkan och levercancerpatienten.


Vad man säger,skriver kan skada.
En lärdom av detta bör vara att man skall vara försiktig med vad man skriver, vad man säger. Det kan faktiskt påverka negativt. Man skall ha belägg för vad man skriver och inte bara det. Man skall inte generalisera, ett fall är inte lika ett annat. Bloggar och andra sociala media och även ”gamla” media som tidningar kan faktiskt ha noceboeffekter.

Har jag några tankar, föreställningar, vanor som inverkar negativt på hur jag mår?

Man kanske skall leta efter vad man själv har för noceboeffekt inom sig som kan påverka. Jag skall fundera på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar