Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, maj 21, 2011

Ryggmärgskadad kan stå på benen igen./ You tube plus reportage i SR

En ung man Rob Summers som fick en ryggmärgsskada 2006 och därefter varit rullstolsburen har kunnat stå på sina ben igen. Källa : Mail Online

Efter att ryggmärgen skadats totalt kan inte längre hjärnan känna av det område som finns nedanför skadan ( dvs de områden som vars nerver utgår från ryggmärgen nedanför skadan). Summers hade en skada där en viss känsel fanns kvar. En sådan skada gör att hjärnan inte kan kontrollera området nedanför skadan/ tvärsnittslesionen. Man har nu konstruerat ett implantat till ryggmärgen som vidarebefordrar information som känsel och liknande från benen till den del av ryggmärgen som skickar information till benens muskler och område nedanför skadan. Och det visar sig att detta gör att ryggmärgen klarar av att göra en del saker utan hjärnans medverkan. I det här fallet med första patienten ledde det till att patienten för första gången klarade att ställa sig upp, stå på sina ben för första gången sedan skadan. Det har också lett till att han känner av bättre, kan röra tår, vrister, knän och höfter på kommando.
Vad har gjort det här: '
  • dels implantatet i ryggmärgen ( epidural stimulering)
  • intensiv rörelseträning medan man stimulerade området nedanför skadan med den implanterade stimulatorn. Patientens ryggmärgsbanor stimulerades till att åter kunna samberka för att han skulle kunna stå och också ta steg med hjälp av en rullmatta plus terapeuter.
    .
Andra saker där man kan förbättra situationen är förbättrad sfincterfunktion och sexualfunktion.

Studierna har letts av Susan Harkema och V. Reggie Edgerton. Stålmannens stiftelse, Christopher & Dana Reeve Foundation, för forskning i att behandla ryggmärgsskador har också varit viktigt

Reportage i SR där Lars Olsson professor i neurobiologi och Fogdö intervjuas.
Lyssna: Förlamad kan gå igen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar