Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, maj 20, 2011

, Graviditet och MS Vitamin D och MS

MS och graviditet

Fallen med MS ökar. Ett forskningcenter i Australien Menzies Research  Institute har tittar på varför och det tycks vara så att graviditer skyddar mot MS. En anledning till att MS ökar hos kvinnor i första hand kan vara att barnen föds numera då kvinnan är äldre. Förr var tonårsgraviditeter och förstagångsfödande betydligt tidigare än numera, då många får första barnet efter trettio. Kan det vara så att de hormonförändringar som sker under graviditeten skyddar mot MS? Läs artikeln.
Varför skulle det vara så att graviditet skyddar? Kanske har det med immunförsvaret att göra. Det tycks vara så att östrogen påverkar immunförsvaret och T lymfocyterna. En tänkbar förklaring till detta kan vara att fostret som inte är kroppseget annars skulle angripas av immunförsvaret och det skulle bli spontanabort. Jag har spekulerat i det  här.Multipel skleros och D-vitamin
I samma artikeln står också om en ny studie om vitamin D. 200 personer har undersöks och fynden talade för att D vitamin tycks skydda för att man skall få MS men det minskade också antalet skov. jag blev lite osäker om jag skrivit om studien tidigare då jag läst en studie från Menzies och vitamin D tidigare. Det tycks dock ligga så långt tillbaka som 2009 och studien handlade då om 145 personer.


Det tycks således finnas fyra studier numera som tyder på att högre halter av vitamin D i blodet skyddar mot skov av sjukdomen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar