Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, maj 31, 2011

Stress ingen orsak till MS??

Man har tittat på stress och MS i undersökningarna av amerikanska sjuksköterskor hälsa, Nurses Health Study I som startade 1975 och omfattade 121700 och NHS II startade 1989 och omfattade 116671. Källa Medical Xpress
De skattade själva sin stress i hemmet och på arbetet. Man har inte hittat något samband mellan risken för MS och stress i hemmet, dvs för risken att utveckla MS. Inte en för de som rapporterade övergrepp som barn eller tonåringar.
Dock får man inget svar på frågan om stress senare i livet och MS.
Detta med stress är svårt. I efterhand vill man gärna minnas traumatiska händelser som man tror inverkade, och vi har nog alla en eller annan traumatisk händelse i bakgrunden.Det är därför värdefullt när man som här kan gå vägen att titta på riskfaktoreren stress och se om den påverkar utfallet.
Sedan svarar det inte på om stress kan utlösa skov vid redan etablerad MS.
Det finns en del svagheter i det här, självrapportering är inte så lätt. Man väger in rökning i det här, men frågan är om man inte röker mer om man utsatts för extra mycket stress etcetera.
Slutligen är ju 77 i första gruppen inte speciellt många fall däremot är 292 lite mer hur många man förväntar sig, men tror man att det är flera faktorer som inverkar blir det kanske trots allt ett för litet underlag. Låt oss säga att ungefär 10 procent av fallen beror på stress, 30 procent på ärftlighet, 30 procent infektion, 30 procent på D-vitaminbrist så blir antalet fall i första gruppen 7 och i andra 29. Det blir i så fall långt i från något som talar för att stress spelar in. D-vitamin har man tidigare i dessa undersökningar visar att det spelar en roll, även i så liten mängd som det som finns i en multivitamintablett. Det bör i så fall med mitt resonemang om att det kanske är olika orsaker till MS i olika fall betyda att D-vitamin är en ganska stark faktor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar