Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, augusti 18, 2009

den nya influensan


jag funderar så mycket om jag skall vaccinera mig
Jag blev vid ett tillfälle mycket dålig i min MS dagen efter jag tagit en influensa vaccination, men jag var sannolikt inne i ett skov innan vaccinationen skedde.


Här finns svar på det mesta man undrar om den nya influensan H1N1.
tyvärr finns inte mina svar, det blir till att fundera till ordentligt. Generellt vet jag att det inte är någon ökad risk med influensavaccinering, men gäller något speciellt för mig eftersom jag hade ovanstående erfarenhet. Vad som utlöser ett skov för någon behöver inte vara samma som utlöser ett skov för andra.

Följande tycks gälla: bör man inte vaccinera sig under ett skov och det var nog vad som skedde 2001. Dessutom utvecklar var tredje som får influensa ett skov inom sex veckor enligt denna Multiple Sclerosis Society och det finns goda bevis för att vaccination mot influensa inte orsakar skov enligt samma källa. Om detta kan man även läsa på medscape.

4 kommentarer:

 1. Anonym3:55 em

  De här tankarna brottas jag själv med. Påbörjade ju ett skov i april, som jag väl skapligt återhämtat mig från, men vågar jag vaccinera mig...har aldrig tidigare gjort det...? Enligt ms.about.com: The experts recommend that people wait about 4 to 6 weeks after their relapse started (until they “stabilize") - skulle det ju vara ok för min del, vad jag förstår. Jag får se hur jag gör.

  A. Biel

  SvaraRadera
 2. Intressant. Jag hade precis tänkt fråga dig vad du anser om detta med vaccination vs. influensa.
  Själv är jag tveksam och villrådig. Å ena sidan kan den förlamningssjukdom jag haft triggas av influensavirus å andra sidan kan den triggas av vaccin. Löper jag någon ökad risk för neurologiska problem av detta vaccin i.o.m. att jag reagerat autoimmunt på virus tidigare? Tja, ingen kan svara. Min gamle barnneurolog tror att vaccinet i sig "sannolikt" är ofarligt att ta. Å andra sidan säger han apropå att vi egentligen planerat för graviditet inom snar framtid att man generellt sett inte skall vaccinera gravida under de första 24 graviditetsveckorna. Han anser detta som expert på barnneurologi och hjärnans utveckling. Han rekommenderar mig att vaccinera mig och sedan vänta några månader med att bli gravid. Jag blev lite ledsen eftersom vi velat ha barn länge och dessutom rekommenderats att inte vänta längre än nödvändigt (men känt oss tvungna att vänta p.g.a. mina hälsoproblem senaste åren) och detta betyder att det inte kan bli av förrän tidigast kring senvåren nästa år. Hans rekommendation är mycket intressant i.o.m. att man nu skall INLEDA med att vaccinera GRAVIDA och detta trots att vaccinet aldrig testats på gravida.

  Jag hade ganska specifika frågor och han skulle återkomma med mer utförliga svar senare.
  Jag gillar inte de forskningsamband som enligt vissa skall finnas (har dock inte tagit mig tid att leta upp artiklar och studerat deras värde) mellan vissa tillsatser i vaccinet och diverse neurologiska skador på djur.
  Min barnneurolog tyckte liksom jag att hela situationen är mycket rörig med det faktum att epidemin sannolikt kommer komma igång före vaccinstarten samt att SMI och infektionsexpert i Uppsala är oense om strategin.
  Själv anser jag liksom den infektionsläkare som intervjuades på nyheterna igår att en bra strategi hade varit att börja med skolbarn och deras föräldrar eftersom dessa sannolikt kommer vara de största smittspridarna. På så sätt kanske man skulle kunna minska smittan som finns i omlopp och därmed skydda t.ex. gravida från att bli sjuka även om de inte tagit vaccin.
  En annan fråga jag ställt är hur länge vaccinet beräknas ha effekt och vilken effekt det kan tänkas ha samt om och när man väntar sig att denna influensa skall blossa upp igen. Enligt SMI kan man vänta en andra våg inom ett par år vad jag förstått. Någonstans läste jag att vaccinet ger immunitet i ca 6 månader vilket innebär att man om ett år kan sitta i samma sits igen. Är det på detta vis skulle jag alltså kunna råka ut för att vaccinera mig, bli gravid och ÄNDÅ inte vara skyddad för ev. förekommande influensavirus när jag når den period under graviditeten (slutet alltså) då det allmänt är störst risk för komplikationer i form av t.ex. lunginflammation. Vad är då syftet. Vi får se vad min läkare svarar angående detta. Jag skall ta in hans mer detaljerade svar och sedan diskutera både med min läkare på kvinnokliniken och med min husläkare så får vi se vad vi kommer fram till.
  En annan sak som jag funderar lite över är att om nu epidemin kommer igång FÖRE vaccinationen, så finns åtminstone en teoretisk risk att man skall kunna smittas av viruset och innan det brutit ut (man talar ju om upp till en veckas inkubationstid) gå och ta sitt vaccin vilket skulle innebära en dubbel belastning på immunförsvaret vilket jag vill undvika. När man som jag haft en autoimmun reaktion tidigare bör man t.ex. undvika att ta vaccin under pågående infektion. Helst skall man inte heller vara alltför stressad eller trött utan helt enkelt vara i allmänt god form när man tar vaccin.
  Som sagt. Många frågor kring detta. Tråkigt också när man inte kan få klara besked och kunskap saknas kring många frågor så att man måste famla lite i blindo när man skall ta sitt beslut - ett beslut som faktiskt skulle kunna påverka ens liv i hög grad även om det sannolika är att inget alltför farligt händer oavsett hur man gör. Hur som helst inger det ingen respekt för myndighetspersoner när de inte ens verkar vara eniga inom den egna gruppen av experter.

  SvaraRadera
 3. Ja, det är sannerligen något att fundera över. Och i ditt fall Ulrika kommer ju ytterligare aspekter in. Kanske Annika Linde har ett svar på en av dina funderingar i en intervju som jag länkat till i ett inlägg.

  Jag måste dock säga att ju mer jag läser av det som handlar om just specifika sjukdomen och vaccination ju mer svar finner jag på mina funderingar. men jag vet ännu inte hur jag skall göra. Dock om jag inte hade MS tror jag att jag att inte sjukdomen skulle vara speciellt allvarlig för mig i min ålder(63). Jag har sannolikt en viss immunitet från tidigare influensor.

  SvaraRadera
 4. Anonym11:21 fm

  Hej

  Ulrika, du har en mycket klok läkare som inte rekommenderar att kombinera grviditet och vaccinering. Detta pandemi-vaccin kommer dessutom att innehålla kvicksilver som definitivt inte är bra för fostrets hjärna.
  Jag vet i alla fall hur jag ska göra, jag kommer inte att vaccinera mig eftersom jag har flera autoimmuna sjukdommar och inte vill utsätta mig för risken att få fler. Sedan ska jag vänta ut influensan innan jag blir gravid... jag vet, tråkigt, vi vill också nu, men efter att ha vänt och vridit på alternativ så kom i alla fall vi fram till detta. Fundera noga och lycka till.

  SvaraRadera