Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, augusti 02, 2009

Omega-6 ökar risken för ulcerös colit enligt artikel i SVD

I Svenska Dagbladet idag kan man läsa om att ulcerös colit, en sjukdom som drabbar delar av eller hela tjocktarmen, men kan även finnas i ändtarm och i sista delen av tunntarmen alldeles innan den övergår till tjocktarm. Man skriver om en rapport, där man enligt SVD funnit att hög konsumtion av den fleromättade fettsyran omega-6 mer än fördubblar risken att få ulcerös colit.Däremot säger man på Sveriges Radios nyhetsredaktion att omega-6 orsakar ulcerös colit. Det är att tänja resultat långt bortom vad undersökningen säger.

Man har utgått från en studie EPIC (The European Prospective Investigation into Cancer), där man samlat in data från 520 000 personer i 10 europeiska länder inklusive Sverige och Norge samt Danmark. Syftet med s EPIC-studien är att undersöka samband mellan diet, nutritionförhållanden, livsstil, miljöfaktorer och förekomst av cancer och kroniska sjukdomar.

I den aktuella delen av studien har står Andrew Hart som första namn.

Utgångspunkten för studien var att linolsyra, en omega 6 fleromättad fettsyra metaboliseras till arakidonsyra, en del i tjocktarmscellernas membran.

linol syra-

Metaboliter av arakidonsyra kan ha proinflammatoriska egenskaper och finns i ökad mängd i slemhinnan vid ulcerös colit. Syftet med undersökningen var att undersöka om ett högt intag av linolsyra med kosten ökar risken för att få ulcerös colit.. Man följde 200 000 personer under fyra år för att se vilka som utvecklade ulcerös colit. Man fann 126 personer som fick ulcerös colit och för var och en av dem utvalde man fyra deltagare utan sjukdomen och sedan jämförde man bland annat deras kost. I studien redovisas nu att fettsyran omega-6 ökar fördubblar risken att få sjukdomen ulcerös colit, en sjukdom med symtom som diarréer med slem och blod med åtföljande viktnedgång och försämrat allmäntillstånd där även symtom utanför tarmen kan ingå som ledsmärtor mm.'

Däremot står ingenting i rapportens sammanfattning avseende omega-3 men i SVD nyheter står det att omega-3 fettsyran DHA minskar risken för ulcerös colit med 77 procent. Detta är tydligen inte publicerat eftersom Göran Hallman säger att resultaten är klara beträffande omega-6.

Det hela är ju ett välkommet stöd för teorin att omega-6 kan påverka immunsystemet genom att proinflammatoriska signalsubstanser , cytokiner bildas medan de så kallade immundämpande cytokinerna ökar om man äter omega-3. Detta är bland annat därför som man tror kost / eller kosttillägg kan påverka sjukdomar som reumatoid artrit eller depression.

Det är också denna teori om att fettet har betydelse för den inflammatoriska sjukdomen MS utvecklas, som gör att jag följer Swanks diet och äter tillskott av omega-3 samt försöker äta så lite som möjligt omega-6 samt mättade fetter.

Jag tror inte att omega-6 ger sjukdomen ulcerös colit eller för den delen MS, men Hippokrates lär ha sagt:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar