Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, augusti 15, 2009

GIFT 15En ny behandling, som kallas GIFT 15 gör att MS går tillbaka genom att trycka ned immunreaktionerna, prövas nu på möss. Om effekt på MS kan det också vara effektivt mot andra autoimmuna sjukdomar typ Crohns sjukdom, SLE och reumatoid artrit. Till skillnad från tidigare immunnedtryckande terapier som verkar genom kemiskt farmaka, är den här formen en sorts individuell terapi som utnyttjar kroppens egna celler för att trycka ned immunreaktionerna.

Ett forskar lag vid JHG Lady Davis Institute and Mc Gill's Faculty of Medicine i Montreal lett av Jacques Galipeau upptäckte GIFT 15 . Det består GSF-CSF och interleukin-15 två äggviteämnen som sammanförts till ett. Var och ett av dessa individuella protein brukar normal stimulera immunsystemet MEN sammankopplade dämpar de immunsvaret. Gallipeau liknar proteinet som de mytiska djur som kallas chimeras på engelska men på svenska grip. GIFT 15 är ett hormon protein, vilket består av två särskilda proteiner och när dessa sätts ihop får de totalt oväntade biologiska effekter, som består i att de förvandlar B lymfocyter som normalt är vita blodkroppar och deltar i immunförsvaret. Dessa förvandlas till immunförsvarnedtryckande B celler. Till skillnad från T lymfocyterna, är immunnedtryckande B celler nästan okända i naturen. Det är helt nytt att använda dem som immunkontrollerande, enligt Gallipeau.

Man tar blodkroppar från blodet och anrikar de vita blodkropparna .som normalt bekämpar infektion. Man placerar dem i en petri dish och sprutar över GIFT 15. Då har det effekten, att det blockerar immunreaktioner och minskar hjärnskadan om man sprutar in det på MS- sjuka möss. ”The disease went away”, säger Gallipeau i denna artikel.

I samma artikel finns en video om GIFT 15, där finns för övrigt en patient med som verkar ha gått igenom en blodstamcellstransplantion. I artikeln står också att GIFT15 kan komma på människor om två år. Men då tror jag man menar att det övergår från prekliniska till kliniska försök. Sedan är det många år av test och studier innan det eventuellt kan bli en medicin. Jag har inte siffran i huvudet men det är inte så hög procent av ämnen i prekliniska studier som blir färdiga mediciner. Att manipulera immunsystemet kan innebära stora risker. Men möjligheten finns att detta fungerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar