Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, mars 17, 2012

En studie som visar att genom livsstilfaktorer kan en del personer bli bättre i sin MS.


Motion, sol, kost som behandling av MS. På ABC news kan man läsa om en studie ledd av George Jelinek där man med livsstilsförändringar i kombination med läkemedelsbehandlingar kan förbättra livskvaliteten hos personer med MS 20 procent. Denna studie som pågått i nästan ett decennium visar att MS utvecklingen kan bromsas och i vissa fall ta bort symtomen.
Studien publiceras nu i den medicinska tidskriften  Neurological Sciences, som är peer reviewed, dvs artikeln-studien är granskad av experter på området innan beslut om publikation.

De livsstilsförändringar det gäller kost med lågt innehåll av mättat fett, växtbaserad kost, motion, solljusexponeriing ( för D-vitamin men inte bara det även melatoninsystemet kan inverka, en svensk studie visade nyligen att D-vitaminet enbart kan inte förklara de effekter man sett att att leva i soligt klimat), motion, avspänning ( meditation).

Studien visade att människor som använt sig av de livstilssförändringar som rekommenderats hade en 17, 5 procentig förbättring av fysisk hälsa, 22.5 förbättring av mentala hälsan samt hade en 19.5 procentig förbättring av livskvaliten efter fem år.


-Inte alla blir bättre. Inte alla har följt livsstilsrekommendationerna. Vissa har blivit sämre men en del människor har blivit dramatiskt förbättrade med en fullständig tillbakagång av symtomen, säger Jelinek. För dem har det blivit mycket bra.

Om en medicin eller kirurgisk operation skulle ge 20 procentig förbättring i människors symtom av MS skulle folk rusa för att få den speciellt om det är minimala eller inga biverkningar,säger Jelinek, i en artikel på Gawler Foundation, där studien genomförts.


Nästa steg att undersöka är exakt vilka faktorer eller kombination av livsstilsförändringar som gjorde skillnad, säger Jelinek. Man vet inte idag vad som verkligen åstadkom denna skillnad i förbättring och det vill vi ta reda på.
Att vi sett en stor förbättring för en del människor där den vanliga kursen är progressiv försämring är noterbart, säger Jelinek.

George Jelinek tillämpar så kallad eklektiskt medicin, det vill säga han försöker att finna vad som är bra inom olika områden och använder detta i behandlingen. Han vill alltså använda de mediciner som finns att tillgå mot MS men vill kombinera det med livsstilsfaktorer som egentligen är nyttiga för de flesta,  Diet med lite mättade fetter, absolut inga transfetter, växtbaserad föda, sea food /(fisk och skaldjur), solsken och D vitamin, omega-3. Meditation och stressreduktiontekniker.
.

Calle de Agatha Christie  Agatha Christies gata


George Jelinek är professor i akutmedicin, För cirka13- 15 år sedan fick han MS. Tidigare hade hans mor haft en mycket svår MS. Då Jelinek fick diagnosen satte han igång att läsa allt som fanns att läsa om MS. Det gällde all vetenskaplig forskning och mer än 19 000 studier.
Han tyckte sig finna stöd för att det faktiskt fanns en del att göra
 1. kosten
 2. motion
 3. sol och d-vitaminet
 4. avspänning-  meditation o. Liknande
Han skrev en bok om detta som fick namnet Taking Control of Multiple Sclerosis.


Han började också ge kurser om detta och det är deltagarna på dessa kurser som är underlaget för studien.4 kommentarer:

 1. Anonym6:53 em

  Det är sådant Rehabmedicin ska jobba med.
  Jag tror ingen bromsmedicin kan visa sådana resultat. Att göra en livstilssförändring är inte lätt...!
  --------------------

  Studien visade att människor som använt sig av de livstilssförändringar som rekommenderats hade en 17, 5 procentig förbättring av fysisk hälsa, 22.5 förbättring av mentala hälsan samt hade en 19.5 procentig förbättring av livskvaliten efter fem år.

  SvaraRadera
 2. Anonym3:44 fm

  Hej Sune.

  Vad tycker du om den här artikeln...?

  http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/pill-breakthrough-in-battle-with-ms-7574988.html

  MVH
  Robert
  cuyp@comhem.se

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte heller att man kan hitta sådana resultat med bromsmediciner. Nu skall man dock komma ihåg att patienterna i fråga kan mycket väl ha bromsmediciner.

  Robert,
  Apropå Gilenya så stämmer artikeln väl med hur man ser på den i Sverige. Det är en medicin som kan ges till de som inte svarar på förstahandsvalen av medicin eller som inte tål den. Det finns en del allvarliga biverkningar med den, men som står i kommentarerna till artikeln så är ju en snabb utveckling av MS också allvarligt och det är en balansfråga mellan fördelar-nackdelar.
  Medicinen Gilenya är för skovförlöpande MS.
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera
 4. Anonym7:18 fm

  Funderingen blir vilket är det som hjälper mest?
  Jag hittade det här på Forss blogg.

  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/efter_tio?title=sjuka_som_bloggar_hur_paverkas_varden&videoid=2170979
  --------------------------

  Forss blogg om ms...
  http://schan1.blogspot.se/

  SvaraRadera